"Ne gandim sa clarificam, pentru ca au aparut in practica unele neintelegeri in legatura cu cladirile cu folosinta mixta. Trebuie clarificat pentru toata lumea care a fost intentia legiuitorului si anume faptul ca in cazul locuintelor in care avem un sediu de firma in care nu este activitate sau nu se inregistreaza cheltuieli, asa cum scrie in Codul Fiscal, impozitul datorat este cel pentru locuinta si nu trebuie facute evaluari pentru cota parte", a spus Biris, in cadrul conferintei TaxEU. 

Potrivit acestuia, impozitarea diferentiata in functie de cota parte se aplica doar atunci cand, in respectivul sediu, sunt desfasurate activitati si se inregistreaza cheltuieli. 

"Acele prevederi cu impozitarea diferentiata in functie de cota parte pentru desfasurarea activitatii sunt aplicabile atunci cand sunt desfasurate activitati si se inregistreaza cheltuieli", a precizat Biris. 

Acesta a adaugat ca legea nu va fi modificata, ci se va adauga o prevedere noua prin care se va clarifica situatia. 

"Nu e nimic de modificat in lege, pentru ca legea este suficient de clara. Asta s-a dorit de la inceput, ca aceasta reasezare sa nu afecteze asa-numitele firme de apartament sau persoanele fizice autorizate care au sediul acasa sau profesiile libere", a sustinut oficialul. 

Potrivit Codului Fiscal, persoanele fizice care, din 31 decembrie 2015, detin o locuinta cu destinatie mixta, unde au inregistrat sediu social ca persoana fizica autorizata sau ca un SRL, trebuie sa depuna o declaratie pana la data de 31 martie 2016 chiar daca nu isi desfasoara activitatea acolo. 

'Persoanele fizice care din 31 decembrie 2015 au in proprietate cladiri nerezidentiale sau cladiri cu destinatie mixta au obligatia sa depuna o declaratie, pana la data de 31 martie 2016, conform Modelului 2016 -ITL aprobat prin ordinul comun MFP/MDRAP 4087/2069 din 22 decembrie 2015 publicat in MO nr.972/29.12.2015. Exemplu: in cazul in care am o locuinta cu destinatie mixta (in apartament) unde am inregistrat un sediu social ca persoana fizica autorizata sau ca un SRL, chiar daca nu-mi desfasor activitatea acolo, trebuie sa depun aceasta declaratie pana la 31.03.2016. Asadar, nu toate persoanele fizice trebuie sa depuna aceasta declaratie!', a precizat Ministerul Finantelor intr-un comunicat remis AGERPRES in 11 ianuarie.