Transgaz

Societatea Nationala de Transport Gaze Naturale Transgaz SA a inregistrat, in perioada 2009-2013, un "exces" de sporuri, beneficii si avantaje banesti acordate salariatilor, acestia obtinand, printre altele, sporuri pentru conditii penibile de munca, se arata intr-un raport al Corpului de Control al premierului dinb martie 2014.

Potrivit documentului, in contractele colective de munca incheiate de Transgaz aplicabile in perioada 2009 - 31 mai 2013 au fost prevazute 13 sporuri/indemnizatii, intre care sporuri pentru conditii penibile, pentru conditii vatamatoare, pentru conditii periculoase si sporuri pentru conditii grele de munca, dar si 37 de adaosuri sau beneficii.  Astfel, in perioada mentionata, angajatii Transgaz au obtinut, in baza prevederilor contractului colectiv de munca, adaosuri si beneficii in suma totala de 625.906.938,84 lei, dintre care 116.998.724 lei reprezinta cheltuieli inregistrate de companie cu efectuarea concediilor de catre salariati, 38.381.808 lei reprezinta reducerea de 65%, respectiv 50% din costul biletelor de odihna si tratament in tara si/sau strainatate si contravaloarea transportului pentru salariati si familiile lor, iar 78.616.916 ei reprezinta cuantumul primelor de vacanta. Printre destinatiile aferente biletelor de odihna si tratament care au fost decontate angajatilor si membrilor familiilor lor se numara China, Mexic, Emiratele Arabe Unite, Italia, Malta, Spania, Grecia, Turcia, Muntenegru, Federatia Rusa si Finlanda. 

Transgaz a mai platit in aceasta perioada aproape 77 milioane lei pentru ajutorul material acordat angajatilor contand in contravaloarea a 6.500 mc de gaze naturale pentru fiecare angajat, peste 18,6 milioane lei pentru asigurarile voluntare de sanatate, de tip suplimentar, si peste 15,6 milioane lei pentru contributii la fondurile de pensii facultative, de tip suplimentar. 

De asemenea, societatea a acordat sponsorizari de 13 milioane lei Asociatiei Club Sportiv "Gaz Metan Medias", sponsorizarile fiind aprobate de persoane din conducerea Transgaz care aveau si calitatea de membri ai consiliului director al respectivei asociatii sportive. 

In raportul Corpului de Control al premierului sunt evidentiate si cheltuieli "neeconomicoase" cu deplasarea personalului societatii in interes de serviciu, in tara si in strainatate, in cuantum de 13.089.870,83 RON", se arata in raport. 

La capitolul cheltuieli de protocol si cheltuieli pentru organizarea de evenimente, in raport se noteaza achizitia a 15 sticle de vin de colectie din 1959 la pretul unitar de 1.249,50 lei/sticla (inclusiv TVA) si a 100 de sticle de vin de colectie din 1974 la pretul de 200 lei/sticla (inclusiv TVA). 

 

Transelectrica

Compania Nationala de Transport a Energiei Electrice Transelectrica a incheiat, intre 2009 si 2013, mai multe contracte care ridica suspiciuni, iar angajatii au beneficiat in aceeasi perioada, in baza contractului colectiv de munca, de sporuri, indemnizatii si alte beneficii in valoare totala de peste 300 de milioane de lei, potrivit concluziilor unui raport al Corpului de Control al premierului finalizat in august 2014. 

Deoarece unele dintre aspectele constatate indicau posibilitatea savarsirii unor infractiuni, Corpul de Control al premierului a sesizat organele de urmarire penala, respectiv Directia Nationala Anticoruptie, „urmand ca organul de urmarire penala sau, dupa caz, instanta de judecata sa hotarasca asupra existentei sau inexistentei infractiunilor si asupra vinovatiei", se precizeaza in raport. 

Unul dintre aspectele urmarite in timpul controlului a fost achizitionarea sistemului informatic DAMAS al Dispecerului Energetic National. Sistemul a fost achizitionat la un pret de peste 7 milioane de lei fara TVA si a fost utilizat incepand cu 1 septembrie 2012. In urma controlului s-a constatat ca sistemul DAMAS nu identifica operatiunile de tranzit de energie electrica si nu permite participantilor la piata de energie sa notifice la Dispeceratul Energetic National operatiunile de tranzit, desi aceasta era o cerinta prevazuta in specificatiile tehnice. In aceasta situatie, participantii la piata de energie electrica din Romania trimit in continuare notificari prin e-mail, si nu prin sistemul DAMAS. 

Corpul de Control al premierului a depistat unele nereguli si in ceea ce priveste declararea la Dispecerul Energetic National a tranzactiilor transfrontaliere cu energie electrica, tot ca urmare a unor deficiente in functionarea sistemelor informatice. 

De asemenea, in urma unor verificari prin sondaj s-a constatat ca reprezentantii Transelectrica au avut deficiente in exercitarea atributiilor de serviciu in legatura cu verificarea si confirmarea tranzactiilor transfrontaliere cu energie realizate de trei societati. In urma nerespectarii procedurilor, Transelectrica nu ar fi facturat celor trei societati contravaloarea unor servicii prestate, prejudiciul fiind estimat la peste 2 milioane de lei. 

Un alt aspect mentionat in raport este excesul de sporuri, indemnizatii, beneficii si alte avantaje banesti acordate personalului societatii in perioada 2009-2013, in baza contractului colectiv de munca. Este vorba despre 20 de sporuri si indemnizatii, la care se adauga 23 de adaosuri si alte beneficii, suma totala alocata pentru plata lor in perioada vizata fiind de aproape 312 milioane de lei. 

Raportul mentioneaza si un posibil caz de conflict de interese, in care s-ar fi aflat Adrian Baicusi, director general al Transelectrica din ianuarie 2009 pana in noiembrie 2010. "In perioada in care a detinut functia de director general al Transelectrica, Baicusi Adrian a reprezentat compania la incheierea unor contracte cu societatea Siemens SRL Bucuresti, societate in cadrul careia a ocupat functia de director general pana la data de 30 septembrie 2008", se mentioneaza in document. Intre cele doua societati au fost incheiate, in perioada respectiva, trei contracte de furnizare in valoare totala de peste 32 de milioane de euro, precum si un act aditional care majora un contract cu 735.000 de lei.