Goji, numit si "fructul tineretii vesnice", s-a transformat pentru cativa romani intr-o sursa de profit. Marin Constantin, spre exemplu, a inceput afacerea in urma cu trei ani. "Cand este seceta, avand o radacina pivotanta, rezista foarte bine si la verile lipsite de apa, la mare seceta. Acum au fost ploile foarte bune si au inceput sa se faca", noteaza Constantin.

La 15 kilometri de Satu Mare, un alt fermier mizeaza pe fructele goji, pe care le creste ecologic pe 2,5 hectare. Planuieste ca in cativa ani sa isi extinda afacerea pe 13 hectare. "E e o nisa pe piata europeana. Eu am cam 5 kilograme pe copac, ori 1.200 de copaci, deci 1.200x5, va dati seama cat iese la hectar", povesteste Kolbaszer Emeric, producator de goji. Peste 6 tone, chiar din al doilea an de productie. Ceea ce inseamna un venit de 60.000 de euro.

Investitia initiala intr-o plantatie de goji este de 10.000 de euro pe hectar. Dupa cinci ani, profitul ajunge si la 40.000 de euro pe hectar, pentru ca un kilogram de fructe uscate se vinde cu pana la 100 lei.

Goji este originar din Himalaya si este considerat un adevarat izvor de sanatate. Este folosit de mii de ani de terapeutii chinezi si tibetani. Iata ca planta s-a adaptat si in Romania. Fructele seamana cu macesele si sunt foarte dulci. Ele sunt cautate in special pentru calitatile terapeutice, cum ar fi reducerea tensiunii arteriale sau mentinerea unui nivel scazut al colesterolului. In plus, fructele de goji sunt si un bun antioxidant si au un continut urias de vitamina C, chiar mai mare decat al maceselor, catinei sau al merisoarelor.

Si tot la capitolul fructe exotice, Romania a exporta anual 50.000 de tone de migdale si alte fructe, precum banana nordului sau kiwi, cultivate la noi, deocamdata doar pe 500 de hectare, adica 1% din suprafata agricola.