Intreaga productie a sectorului agricol al UE a fost evaluata la 410 miliarde de dolari in 2015. De asemenea, agricultura si industria alimentara si a bauturilor angajeaza impreuna un milion de persoane fiind responsabile pentru 7,5% din locuri de munca si 3,7% din valoarea adaugata totala din UE.

"Performantele noastre comerciale continua sa fie o veste buna pentru sectorul agricol-alimentar din UE. Standardele noastre ridicate de productie si angajamentul fata de produse alimentare si bauturi de calitate asigura o cerere globala sustinuta...In lunile urmatoare ma astept la o noua crestere a exporturilor fermierilor si companiilor europene din sectorul agricol-alimentar iar Comisia ii va sprijini la fiecare pas. Fiecare exporturi de 100.000 de euro sprijina un loc de munca in mediu rural astfel incat performantele bune ale exporturilor de produse agricole si alimentare sunt un lucru bun pentru locurile de munca si cresterea economica in zonele rurale" a declarat comisarul european pentru Agricultura, Phil Hogan.

Motivul principal al acestor performante il reprezinta diversificarea exporturilor. Pe langa gasirea de noi piete, legaturile cu actualii parteneri au fost intarite, in conditiile in care aproximativ jumatate din castigurile la export au provenit de pe urma cresterii schimburilor comerciale cu China. In prezent, principalele cinci destinatii ale exporturilor UE-28 de produse agricole si alimentare sunt SUA, China, Elvetia, Rusia si Japonia. La nivel mondial, topul celor mai mari exportatori mondiali de produse agricole si alimentare a ramas neschimbat in 2015, dupa ce in 2013 UE a trecut in fata SUA.

In 2015, exporturile de produse agricole si alimentare au reprezentat peste 7% din totalul bunurilor exportate de UE. In randul produselor agricole si alimentare o treime din valoarea la export a fost generata de bauturi si produse din industria alimentara de genul paste, alimente pentru copii si alte produse procesate. Cele mai mari cresteri ale valorii exporturilor, 1,5 miliarde de euro, s-au inregistrat in cazul bauturilor spirtoase si vinurilor. Pe de alta parte, importurile UE au fost dominate de produse alimentare si produse pentru hrana animalelor, care au reprezentat aproximativ 80% din totalul importurilor.