Presedintele mentiona in cerere faptul ca articolul. 2 alineat (2) stabileste ca "prevederile prezentei legi se aplica cetatenilor romani, respectiv cetatenilor unui stat membru al Uniunii Europene sau ai statelor care sunt parte la Acordul privind Spatiul Economic European (ASEE)…" si "persoanelor juridice avand nationalitatea unui stat membru al Uniunii Europene sau a statelor care sunt parte la Acordul privind Spatiul Economic European (ASEE)".

"Aceasta reglementare nu este clara, intrucat trebuie prevazut expres daca legea se aplica si persoanelor juridice avand nationalitatea romana sau numai persoanelor juridice avand nationalitatea unui stat membru al Uniunii Europene, altele decat cele romane", se preciza in cerere, adaugandu-se ca aceasta mentiune "este utila deoarece un act normativ trebuie sa fie predictibil si previzibil".

Marti, presedintele Traian Basescu a trimis Parlamentului o completare la cererea de reexaminare a legii privind terenurile, mentionand ca cetatenii si persoanele juridice din UE ar trebui sa poata cumpara terenuri extravilane in aceleasi conditii in care romanii pot cumpara terenuri in statele UE.

Potrivit presedintelui, instituirea unei asemenea reglementari nu este de natura sa creeze o restrictie in privinta achizitionarii de terenuri agricole in Romania de catre cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene ori de catre persoanele juridice avand nationalitatea unui stat membru al Uniunii Europene, ci urmareste sa ofere conditii legale similare in cadrul sistemul legislativ european.

Conform Tratatului de aderare la UE, Romania s-a angajat ca la 1 ianuarie 2014 sa liberalizeze piata funciara, astfel incat cetatenii straini, persoane fizice, din comunitatea europeana sa poata cumpara fara restrictii terenuri agricole.

Constantin: Basescu cere abia acum modificarea Legii terenurilor, sunt imposibile conditii similare UE

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat ca este surprins de faptul ca presedintele Traian Basescu cere abia acum unele modificari ale Legii de vanzare a terenurilor agricole catre persoanele fizice, desi aceasta a fost prezentata in dezbatere publica din septembrie.

"Legea a fost in dezbatere publica inca din 3 septembrie 2013, am primit observatii scrise de la consilierul prezidential, deci presedintele si consilierii sai au avut acces la acest proiect de lege, dar unele observatii vad ca le face abia acum", a spus ministrul Daniel Constantin, potrivit Mediafax.

In opinia sa, legea trebuia promulgata chiar daca avea unele "imperfectiuni" cauzate atat de faptul ca a trebuit sa fie facuta urgent, cat si de unele modificari aduse in Parlament. Ministrul a adaugat insa ca, in pofida acestor mici probleme, actul normativ favoriza cetatenii romani, fermierii, comunitatea locala.

"Dupa ce legea era promulgata, puteam modifica rapid micile imperfectiuni", a explicat ministrul.

El considera ca Guvernul a facut si va face tot ce se poate ca prin aceasta lege sa fie protejat interesul national, dar arata ca este imposibil ca pentru cetatenii europeni sa fie aplicata o masura similara cu cea pe care statele acestora o aplica cetatenilor romani.

"In acest sens, Ministerul Agriculturii a venit cu actul normativ prin care dam posibilitatea romanilor, celor din comunitatile locale, sa aiba drept de preemptiune la terenul dat spre vanzare. Insa, presedintele introduce azi o noua teza prin care ar trebui sa spunem in lege o chestiune imposibila din punct de vedere legislativ. Asta ar insemna sa transpunem in legislatia romaneasca procedurile celorlalte 27 de stat ale UE", a precizat Constantin.

In ceea ce priveste obiectiile referitoare la Administratia Domeniilor Statului (ADS), ministrul Agriculturii a admis ca acestea sunt de luat in calcul si a precizat ca este dispus sa le modifice, chiar daca Ministerul Justitiei nu a avut obiectii de legalitate atunci cand a emis un aviz.

"Nu e niciun fel de problema, vom modifica. O sa fie o directie in minister care se va ocupa de reglementarea pietei funciare si ADS doar va cumpara terenuri, nu si va vinde, in cazul in care exercita dreptul de preemptiune. Ministerul Justitiei nu a facut observatii pe aceasta tema, dar o sa modificam si, pentru a fi foarte clari si foarte corecti, vor exista doua institutii", a aratat ministrul..

El a subliniat si faptul ca presedintele Traian Basescu a fost cel care a semnat Tratatul de aderare la Uniunea Europeana, reprezentand documentul prin care Romania si-a asumat inclusiv liberalizarea pietei funciare.

"Presedintele cred ca este primul vinovat ca s-a liberalizat piata funciara la 1 ianurie 2014, pentru ca dansul a semnat Tratatul de aderare, in 2005", a conchis ministrul de resort.