Compania germana ASI Europe administreaza circa 4.000 de hectare de teren agricol in Romania, Cibus Farmland Club din Olanda dezvolta aici un proiect agricol, iar Velcourt Group din Marea Britanie a infiintat anul trecut o companie in Romania, pentru investitii in terenuri agricole. 

Un hectar de teren agricol in Romania costa in medie 6.461 dolari, in 2012, comparativ cu 18.521 de dolari in Germania si 25.575 de dolari in Marea Britanie, potrivit datelor companiei imobiliare britanice Savills. 

Romania are cea mai fragmentata suprafata agricola din Uniunea Europeana, cu 3,86 milioane de ferme in 2010, reprezentand 31% din totalul UE, acesta fiind rezultatul restituirii proprietatilor dupa caderea comunismului, in 1989. 

Suprafata medie a unei ferme din Romania este de 3,4 hectare, fata de o medie de 14,2 hectare la nivelul UE si de 53,9 hectare in Franta, cel mai mare producator agricol european. 

"Daca vreti sa continuati dezvoltarea, comasarea terenurilor este singura solutie. Atunci cand terenurile mici pot sa fie adaugate la unul mare, in general valoarea lor se dubleaza", afirma Peter Beerents, director general al Cibus Land Management. 

Beerents a aratat ca interesul tot mai mare al investitorilor pentru fermele din Romania poate face ca reforma terenurilor sa fie finalizata in urmatorii cinci ani, el considerand comasarea terenurilor fezabila din punct de vedere tehnic si financiar. 

Un lot necultivat din Romania de 1-5 hectare valora anul trecut 1.900 de euro, comparativ cu un lot mai mare aflat in productie de peste trei ani, al carui cost a fost de 3.900 de euro, potrivit Cibus. 

Preturile s-ar putea dubla in urmatorii cinci-sase ani, estimeaza Beerents.

In 2010, 7,07 milioane de romani lucrau in ferme de familie, potrivit recensamantului din 2010, respectiv 30% din totalul la nivelul UE, in timp ce terenurile agricole din Romania reprezentau 7,6% din suprafetele agricole aflate in exploatare, conform Eurostat. 

Numarul mare al proprietarilor de terenuri din Romania inseamna ca extinderea unei ferme la o suprafata de 5.000 de hectare, care ar permite eficienta maxima, ar necesita ani de negocieri cu 500-1.000 de membri de familii, a aratat Beerents. 

"Jumatate din suprafetele agricole sunt detinute de ferme de subzistenta, incapabile sa aiba acces la tehnologie de calitate. Este o ocupatie secundara, nu pot face agricultura eficient", a declarat Toma Dinu, decanul facultatii de Management a Universitatii de Stiinte Agricole din Bucuresti. 

Randamentul productiei de grau din Romania a crescut din 2003, dar este inca la jumatate fata de cele din Franta si Germania.

Natura fragmentata a agriculturii Romaniei afecteaza productivitatea, iar familiile de fermieri folosesc prea putini fertilizatorii si duc lipsa de utilaje, a spus Dinu. In 2012, fermierii romani au utilizat in medie 49 de kilograme de nitrogen, fosfat si potasiu la hectar, mai putin de jumatate fata de 113 kilograme in Franta, arata International Fertilizer Industry Association. 

"Mai sunt multe de facut, solul s-a deteriorat in ultimii 20 de ani. Revenirea la o productivitate buna necesita timp", a declarat Peter Falkenstein, consultant la ASI, care a cumparat peste 25.000 de hectare de teren in Romania, pentru investitori, din 1999. 

Sistemul de irigare din perioada comunista, care foloseste apa din Dunare, este prea costisitor din cauza consumului mare de energie si s-a deteriorat, iar acest lucru i-a lasat pe fermieri dependenti de ploaie, acest factor limitand productia de cereale a Romaniei, a spus Dinu. 

Agricultura din Romania beneficiaza de subventiile europene, care fac exploatarea pamantului mai eficienta si mai atractiva pentru investitori, a aratat Dinu.  Subventiile agricole au crescut la 1,68 miliarde de euro in 2012, de la 1,61 miliarde de euro in anul precedent si 575 milioane de euro in 2010, potrivit Eurostat. 

Randamentul mediu, pe o perioada de cinci ani, al productiei de grau a urcat la 3,2 tone la hectar, de la 2,92 tone in 2003. 

In Franta, fermierii au realizat in ultimii cinci ani un randament mediu de 7,16 tone de grau moale la hectar, iar in Germania de 7,65 tone, conform datelor UE.  Romania a realizat in acest an o productie de 7,52 de milioane de tone de grau, fata de 7,28 milioane de tone in 2013, potrivit Eurostat. 

Luna trecuta, FranceAgriMer estima productia de grau moale a Frantei la 37,37 milioane de tone. 

Investitorii straini in terenurile agricole din Romania au cheltuit cu utilajele, folosirea unor seminte mai bune si inovatii in cultivare, a spus Dinu.

Prin utilizarea terenului agricol existent si imbunatatirea randamentelor la un nivel mai apropiat de cele din tarile mai avansate, Romania poate majora volumul productiei cu cel putin 30%, considera Miljan Zdrale, bancher la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare. El a spus ca Romania este o tara stabila, are acces la Marea Neagra si face parte din UE, asa ca potentialul exista.