Producatorii maghiari au reusit sa atraga tot mai multi tarani romani care cultiva pentru ei castraveti pentru pietele de desfacere din Uniunea Europeana. Localnicii sunt si ei multumiti.
 
"Anul trecut am pus pe o suprafata mai mica si am vazut ca este profitabil si am hotarat ca anul acesta sa ma extind pe o suprafata mai mare", a spus  Anca Prunila cultivator legume.

De la un an la altul, suprafetele cultivate cu castraveti se dubleaza in comunitatile de langa granita. La fel si numarul de producatori.

"Profit este, dar si de lucru foarte mult. Intr-o saptamana, poti pierde toata plantatia, sunt foarte multe boli, daca nu esti atent sa tratezi din timp", a declarat Stefan Puscas cultivator legume.

In plus, intr-o zona in care somajul devine din ce in ce mai ridicat, multi au privit oferta ungurilor ca o mina de aur. Iar increderea intre cele doua parti a devenit de mult cheia intregii afaceri. Ungurii sunt seriosi, spun romanii, iar romanii sunt harnici, spun ungurii.

"De patru ani facem asta in Romania si anual ne extindem si avem tot mai multi producatori. Sunt sarguinciosi, respecta tehnologia de productie si sunt de incredere", a spus Andras Petho directorul unei fabrici de conserve din Ungaria.

Cum suprafata cultivata cu castraveti in Romania s-a triplat, vecinii de peste granita incearca acum sa gaseasca si piata de vanzare tot la noi. Targurile din Satu-Mare sunt pline cu borcane de castraveti romanesti pusi la saramura sau otet in... Ungaria. Patronii magazinelor prezenti la targ cunosc gustuile clientilor de la noi, iar printre preferinte se afla retetele maghiarilor, de regula mai dulci decat ale noastre.

Dincolo de gusturi, toata lumea e multumita. Ungurii ca isi vand aici marfa produsa tot la noi, iar agricultorii ca, intr-o perioada tot mai grea pentru ei, primesc, neasteptat, o oferta de lucru.