Analistii de la F.O. Licht GmbH spun ca productia de zahar alb in cele 28 de state membre UE va scadea in acest sezon cu 24%, pana la 13,6 milioane tone, cel mai redus nivel inregistrat dupa 1971.

Vremea secetoasa din unele parti ale Europei si reducerea suprafetelor cultivate cu sfecla de zahar vor face ca unele tari sa produca mai putin decat permite UE, crede analistul Stefan Uhlenbrock. 

"A avut loc o reducere substantiala a suprafetelor cultivate, dar la aceasta s-au adaugat unele probleme cu vremea nefavorabila in anumite tari, astfel ca productia la hectar nu este impresionanta. Vor fi mai multe tari care nu vor putea sa isi atinga cota pentru sezonul 2015-2016", a declarat Uhlenbrock.  

Conform prognozelor F.O. Licht, productia de zahar alb a UE va fi mai mica decat cea de 17,8 milioane tone inregistrata in 2014-2015 in conditiile in care Suedia, Danemarca, Finlanda si Marea Britanie se vor numara printre statele care vor produce mai putin decat cotele introduse dupa reforma zaharului din 2006.  

Potrivit datelor Comisiei Europene, cantitatea de zahar de import pentru rafinare in UE pentru care s-au emis autorizatii este deja cu 57% mai mare decat nivelul inregistrat anul trecut.

Uniunea Europeana, odata al doilea mare exportator mondial de zahar, s-a straduit timp de mai multi ani sa-si reduca productia, dupa ce Organizatia Mondiala a Comertului a decis ca UE arunca zahar subventionat pe pietele mondiale. Pe fondul reducerii productiei, o parte din cererea UE de zahar a inceput sa fie acoperita de importuri, fie scutite de taxe sau cu taxe mai mici. In plus, combinatia dintre diminuarea productiei interne si cresterea preturilor a facut si mai profitabila rafinarea zaharului in UE ceea ce a stimulat si mai mult importurile.  

Saptamana trecuta, preturile la zahar in Europa Occidentala se situau la nivelul de 495 de euro pe tona, in timp ce pretul la zahar alb cu livrare in zona Mediteranei era la nivelul de 525 de euro pe tona, potrivit datelor Kingsman.

Cu toate acestea, tarile din regiune vor utiliza zaharul ramas de anul trecut pentru a face fata vanzarilor din acest sezon.