Inspectiile au vizat 12 sedii si puncte de lucru la nivel national ale companiilor Agricover, Alfred C. Toepfer, Ameropa, Brise Agricultura, Brise Group, Bunge, Cargill, Glencore, Nidera si United Grain.

"La declansarea acestei investigatii am tinut cont de specificul si sezonalitatea sectorului: avand in vedere perisabilitatea produselor si lipsa posibilitatilor de depozitare la dispozitia producatorilor mici si mijlocii, este mult mai probabil ca o intelegere anticoncurentiala intre comercianti sa fie pusa in practica in aceasta perioada, cand oferta de cereale este mare. In pregatirea investigatiei am colaborat cu mai multe institutii ale statului si am organizat cu minutiozitate inspectiile desfasurate la nivel national", a declarat, intr-un comunicat, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, potrivit Mediafax.

Documentele si declaratiile ridicate in cadrul inspectiilor sunt analizate de autoritatea de reglementare. Daca aceasta va constata ca regulile de concurenta au fost incalcate, companiile risca amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri.

"Cu toate acestea, companiile care coopereaza cu autoritatea de concurenta, in cadrul programului de clementa, pot obtine imunitate la amenda sau reduceri substantiale ale amenzilor", se mai spune in comunicat.

Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri ca ca sunt 4-5 mari firme straine care domina piata achizitiilor de cereale si a afirmat ca acest lucru ar trebui cercetat de Consiliul Concurentei, pentru ca diferentele intre preturile de achizitie sunt foarte mici, de un euro la tona de grau.