Un fermier administrează 1.000 de hectare. Obţine 4.500 de kilograme la hectar şi câștigă pentru această cantitate între 2.000 şi 3.000 de lei.

Prin comparaţie, un hectar de grâu aduce un profit de aproximativ 2.000 de lei, însă cheltuielile cu munca şi întreţinerea sunt mult mai mari.

Mihai Budai, fermier: "Cu timpul am mărit suprafaţa datorită faptului că, pe undeva, este cea mai rentabilă cultură din punct de vedere financiar."

Gheorghe Toderica, inginer agronom: "Este o cultură bănoasă şi, dacă-i acorzi atenţie răspunde. O cultură care a ieşit din iarnă în condiţii bune, merită investit în ea."

Rapița cultivată aici ajunge în general în străinătate. Deşi, faţă de anii trecuţi, preţul ei este în scădere tot rămâne o plantă competitivă prin comparaţie cu porumbul.

Din seminţele de rapiță se poate extrage ulei industrial, folosit ca biocombustibil însă este de mare ajutor şi în industria textilă, la fabricarea vopselelor şi lacurilor.

Rapița este transformată însă şi în ulei alimentar recomandat în diete.

Alexander Degianski, fermier: "În momentul de fată rapița are o piaţă foarte mare de desfacere. Profitul la hectarul de rapiță, pot spune aşa, în comparaţie cu cel al grâului este undeva aproape dublu."

Printre atâtea întrebuinţări, culturile de rapiță sunt vânate şi de cei care vor şedinţe foto.

Alexander Degianski, agricultor: "Avem şi partea vizuală, artistică doar că nu prea cunosc tinerii faptul că în momentul polenizatului, această plantă lasa o cantitate foarte foarte mare de polen şi din alb devii galben instant."

Dincolo de glumă, specialiştii recomandă ca, după un an - doi pe terenul pe care a fost cultivată rapița, să fie semănate şi alte plante.