Din cauza iernii foarte lungi de anul trecut, urmata de ploi torentiale, in multe locuri din tara stupii au ramas fara materia prima din care se face mierea, iar cei care au investit in aceasta afacere s-au trezit aproape de faliment.

Efectele se vad deja in piete, unde un kilogram de miere este cu pana la 20% mai scump ca anul trecut.

La Bistrita, apicultorii au avut anul trecut un bilant dezastruos: productie de miere zero, export zero. Acum, albinele risca sa moara, in stup, fara hrana.

Ca sa nu le moara albinele pana in vara, apicultorii le vor da ca hrana polen din China. De exemplu, la 200 de albine este nevoie de 100 de borcane de polen chinezesc. Mai exact, 2 kg in valoare de 2.000 de lei.

Daca in alti ani stuparii exportau tone intregi de miere, iar Romania ajungea chiar si pe locul trei in Europa printre producatori, acum apicultorii abia au ce sa intinda pe o felie de paine.

Apicultorii au majorat deja pretul mierii chiar si cu 6 lei. Astfel, un kilogram de miere de salcam costa 20 de lei, iar unul de miere poliflora, 18. Cea mai scumpa a devenit cea de padure, 30 de lei kilogramul.

Probleme mari au apicultorii din intreaga lume, iar vestea pica asa cum nu se poate mai prost. Aceste insecte asigura aproape 90% din polenizarea culturilor, iar eventuala lor disparitie ar fi un dezastru in contextul crizei alimentare despre care se tot vorbeste.