In perioada mentionata, Romania a exportat produse agroalimentare in valoare totala de 1,557 miliarde de euro, in scadere cu 7,3% fata de perioada corespunzatoare din 2015, in timp ce importurile au urcat pana la 1,983 miliarde de euro, reprezentand o majorare cu 10,6%.

"Comparativ cu primele patru luni din 2015, au crescut incasarile la exportul de grau (+60,3 milioane de euro), tigarete (+21,5 milioane de euro), seminte de floarea-soarelui (+16,2 milioane de euro), preparate alimentare (+10,5 milioane de euro), produse de brutarie, patiserie, biscuiti (+6,5 milioane de euro), ciocolata (+3,9 milioane de euro) si carne de porc (+2,4 milioane euro). Exportul de animale vii s-a majorat cu 5,1 milioane de euro la specia ovine/caprine si cu 3,2 milioane euro la bovine", se arata in datele MADR.

Cu toate acestea, scaderea exporturilor la o serie de produse precum porumb (-176,4 milioane de euro), orz (-27,4 milioane euro), ulei de floarea-soarelui (-24,7 milioane de euro), sroturi de soia (-18,4 milioane euro), boabe de soia (-4,6 milioane euro) si carne de pasare (-4,1 milioane euro) a determinat reculul pe ansamblu al exportului de produse agroalimentare.

Romania exporta grau si importa produse de brutarie

La importuri, cele mai puternice cresteri fata de aceeasi perioada din 2015 au fost la produse de brutarie, patiserie si biscuiti (+19,6 milioane euro), alte tutunuri (+15,2 milioane euro), branzeturi (+14,6 milioane euro), ciocolata (+14,6 milioane euro), tigarete (+13,5 milioane euro), banane (+12,7 milioane euro), preparate alimentare (+12,3 milioane euro), tomate (+11,6 milioane euro), citrice (+11,0 milioane de euro) si cafea (+10 milioane euro). Potrivit datelor MADR, in perioada mentionata au scazut importurile de porumb, turte din extragerea grasimilor vegetale, tutun brut, zahar si seminte de floarea-soarelui.

Pe primele locuri in structura importurilor s-au situat produsele de brutarie, patiserie si biscuiti, carnea de porc si ciocolata, iar la export tigaretele, graul si porumbul.

Uniunea Europeana a fost principalul partener in schimburile de produse agroalimentare: livrarile catre statele membre au avut o pondere valorica de 59,9% din total exporturi, iar achizitiile intracomunitare au reprezentat 82,7% din total importuri.

Cata ciocolata mananca romanii pe luna

Romania a inregistrat un deficit comercial de peste 56,6 milioane euro in comertul cu ciocolata si alte preparate alimentare care contin cacao, in primele patru luni din acest an, in crestere cu 37% comparativ cu aceeasi perioada din 2015, arata datele Ministerului Economiei.

Astfel, in perioada ianuarie - aprilie, Romania a exportat de 3.501 tone in valoare de peste 20,5 milioane de euro, suma in crestere cu 24,3% fata de primele 4 luni ale anului precedent.

In ceea ce priveste importul, cantitatea care a intrat in tara a fost de 20.045 tone, in valoare de peste 73,1 milioane de euro, in urcare cu 26,46% in raport cu ianuarie - aprilie 2015.

O persoana a consumat lunar, in medie, 157 de grame de ciocolata, bomboane, rahat si alte produse zaharoase, pe care a cheltuit 3,17 lei, se arata intr-o publicatie a Institutului National de Statistica (INS). Cel mai mare consum a fost realizat de salariati, respectiv 175 de grame lunar, iar cel mai mic la someri - 106 grame.

Valoarea totala a comertului international al Romaniei, in primele patru luni ale anului 2016, a depasit 39,923 miliarde de euro, in crestere cu 6,2% fata de primele patru luni ale anului 2015, exportul inregistrand o crestere la 18,567 miliarde de euro (+4,4%), iar importul un avans la 21,356 miliarde de euro (+7,8%).

In aceste conditii, deficitul balantei comerciale a Romaniei a urcat cu 37,7%, de la nivelul de 2,024 miliarde de euro (la 30 aprilie 2015), la 2,788 miliarde de euro (la 30 aprilie 2016).