La Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Iasi, 41 de studenti s-au inscris benevol in sistem. Muncesc pe domeniile scolii si ingrijesc legume, pomi fructiferi sau vita de vie. Recolta este valorificata apoi de facultate, in magazine proprii sau la piata.

De exemplu, Mihaela, studenta in anul patru la Horticultura, este foarte multumita. "Pentru bani si pentru a mai face ceva in plus. Este foarte bine.Este bine primit", spune tanara. Cu media ei de 6,90 nu ar fi prins nicio bursa. Parintii sunt pensionari, iar acasa mai sunt patru frati de crescut. Asa ca s-a bucurat ca poate castiga niste bani sa se intretina.

Alti colegi de-ai sai lucreaza la bibilioteca facultatii. "Aranjam pe cote. Am ajuns la cota patru acum si urmeaza sa le punem in ordine", spune Anca Vataman, studenta in anul IV la aceeasi facultate.

Ca sa se califice in program, bursierii nu trebuie sa fi avut, in ultimele trei luni, un venit lunar net mediu pe membru de familie mai mare decat 670 lei, atat cat e salariul minim pe economie. La ferma facultatii, de pilda, sapte studenti isi vad deja de treaba.

"Imi acopera o mare parte din cheltuieli. Munca nu e atat de grea si invatam multe lucruri. Familia e multumita si ii mai scap si pe ei de cheltuieli", afirma si Marius Covalciuc, un alt student.

"Pe de o parte, ei castiga si acesti bani, dar castiga si foarte multa experienta", considera Petru Popa, seful Fermei Adamachi.

"Toate bursele sociale sunt acordate din fonduri proprii ale Universitatii",
explica prof. univ. dr. Gerard Jitareanu, rector al Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Iasi. Banii provin fie din aceste afaceri cu vinuri, legume sau fructe, fie din taxele de studii sau arendarea unor terenuri.