Republica Moldova va putea exporta in UE, fara taxe, pana la 40.000 de tone de mere proaspete (reprezentand 0,4% din productia UE), 10.000 de tone de struguri proaspeti de masa (0,6% din productia UE) si 10.000 de tone de prune proaspete (0,7% din productia UE). Cea mai mare parte din aceste importuri vor merge, cel mai posibil, catre Romania.

Aceste masuri ar trebui sa compenseze pierderile producatorilor moldoveni cauzate de embargoul Rusiei, motivat politic, asupra produselor moldovenesti.

Parlamentarii europeni au adoptat textul cu 551 de voturi pentru, 67 impotriva si 23 de abtineri.

"Importanta regulamentului adoptat astazi merge dincolo de cantitatea de mere, de struguri sau de prune, fiind o demonstratie a solidaritatii in fata dificultatilor: este o gura de aer proaspat pentru un sector de importanta vitala pentru economia Moldovei, afectata de embargoul irational al Rusiei, la fel ca si Uniunea Europeana insasi", a declarat raportorul Sorin Moisa dupa vot.

Desi 90% din toate importurile din R. Moldova au intrat in UE fara taxe din 2008, conform regulamentului de "preferinte comerciale autonome", fructele proaspete fac parte din cele 10% importuri care nu erau incluse in acest regim. Cu toate acestea, vinul din Moldova a fost adaugat pe lista importurilor fara taxe in 2013, la cererea Parlamentului European.

Rusia a impus un embargo pe produsele agricole din UE la data de 21 iulie 2014, ca raspuns politic la aprofundarea legaturilor economice si politice dintre UE si Moldova. Acest lucru a afectat economia Moldovei pentru ca Rusia este al doilea cel mai mare partener comercial (dupa UE), iar in horticultura lucreaza aproximativ 10% din populatia activa.

Comisia Europeana a propus deschiderea pietei UE ca raspuns la o cerere urgenta din partea Moldovei pentru sprijin. Concesiile privind importul de fructe sunt complementare preferintelor comerciale acordate Moldovei ca parte din "aria comerciala aprofundata si comprehensiva" cu UE, stabilita prin acordul de asociere UE – Moldova, ratificat de PE in noiembrie.

Cantitatile fara taxe din cele trei soiuri de fructe sunt "foarte limitate" in comparatie cu productia UE (0,4% pentru mere, 0,7% pentru prune si 0,6% pentru strugurii de masa), a spus Sorin Moisa. El a subliniat si faptul ca importurile suplimentare din cele trei produse vor fi absorbite, probabil, de piata romaneasca, "datorita proximitatii culturale si geografice, precum si situatiei actuale de pe piata", productia romaneasca de fructe scazand corespunzator.

Importurile din Republica Moldova in UE au reprezentat 0,1% din totalul importurilor UE in 2013.

Cota de importuri fara taxe, care trebuie aprobata formal de Consiliul de Ministri, se va aplica retroactiv din august 2014 si va expira la sfarsitul lui 2015.