Satenii din Pestera, judetul Constanta, au de 3 luni internet in comuna. S-au acomodat repede cu tehnologia si, mai nou, incearca sa-si vanda animalele online. Pentru inceput, domnul Gontila isi pozeaza marfa. Si a imprumutat laptopul primarului ca sa posteze primul sau anunt virtual de vanzare.

Cei din Pestera nu sunt singurii agricultori online. Andrei traieste si el din agricultura pe internet. Cultiva legume si fructe "bio" intr-o comuna din Baragan. Le face poze, o scurta descriere , calculeaza un pret si le pune pe pagina de Facebook. Traieste de 3 ani din mica sa afacere. Ce-i drept, este absolvent de Politehnica si cunoastea tainele internetului si ale calculatorului.

Extins la nivel national, un asemenea proiect ar avea mai multe beneficii. Ar elimina intermediarii, ar incuraja reducerea preturilor si ar fiscaliza agricultura.

"Vorbim inclusiv de producatorii de cereale, legume , fructe, lactate, manufacturi, tesaturi, oua incondeiate, goblenuri sculpturi", spune Razvan Mustea, ministrul Comunicatiilor.

Toate bune si frumoase daca locuiesti in Pestera. Se complica insa lucrurile pentru micii producatori din cele 1.200 de comune sau 2.300 de sate unde pur si simplu nu exista internet. Potrivit statisticilor europene, Romania se afla pe ultima loc in cea ce priveste utilizarea internetului. Doar 4 din 10 romani au acces la internet.

Deocamdata, Ministerul Comunicatiilor nu da mai multe detalii despre cum se vor putea inregistra pe pagina de internet cei care vor dori sa vanda si cei care vor sa cumpere. In plus, ramane de stabilit daca platile vor fi facute tot pe internet sau direct la producator.