De unde vine laptarul? Din Cehia, din Polonia, din Ungaria si, tot mai putin, din satele noastre. Degeaba pasc vacile Romaniei iarba frageda si grasa, daca taranul nu le poate mulge conform normelor Uniunii Europene. Nu are nici bani, si nici utilaje. Iar noi nu stim ce ne vinde procesatorul, pentru ca nu este obligat sa ne spuna de unde provine materia prima pe care a folosit-o.

Toate vacile din Romania au dat, in 2010, 2,6 miliarde de litri de lapte. Pe rafturi, ambalat sau transformat in lactate si branzeturi, au ajuns doar 980 de milioane de litri. Mai putin de jumatate! Fiindca restul are o problema - e “neconform”. Adica e muls cu mana, iar din aer si de pe mana taranului ajung in el germeni. Iar procesatorii prelucreaza doar lapte muls electric - cu germeni putini - fiindca trece prin teava si furtun si ajunge direct in cisterna si apoi in fabrica.

O statie de muls la standarde europene costa si 200 de mii de euro. Taranul roman n-a avut atata banet sa investeasca in ferme moderne. Degeaba paste vaca iarba grasa, iar satul are racitor performant.

Consultam doctorul cu experienta. Cat de periculos e laptele "neconform"? “Daca stii sursa, nu cred ca ar trebui sa ne fie teama, pentru ca nu le-a fost teama nici bunicilor nostril. Nu tot ce este aparent nociv este si foarte nociv. Se fac si foarte multe campanii care au rolul de a ne spala creierul in sensul asta. Practic, noi am exclus sansa organismului nostru de a avea un bagaj imunologic natural”, explica Liliana Veres, doctor la Institutul de Alergologie Iasi.

Studiile de specialitate arata totusi ca, intr-adevar, laptele de tara e o pacoste, dar pentru industrie: germenii multi reduc conservabilitatea laptelui si incurca procesarea.

Cald si proaspat, abia muls. Copiii de la oras nu mai cunosc gustul laptelui de casa, iar copiii de la tara au parinti care isi pierd si ultima bruma de venit. Odata cu intrarea in UE, taranii si-au pierdut si ultimul punct de colectare. Cu mare zel, autoritatile au explicat taranilor ca marfa lor e "neconforma" si ca nu pot s-o vanda in afara "pietei locale". Functionarii au citit legea UE mot-a-mot si au confundat piata locala cu judetul. Au alungat taranii din piete si micii procesatori din magazine.

Mai tarziu, au inteles ca intr-o Uniune Europeana, piata locala inseamna Romania. Laptele muls cu mana trebuia interzis doar la export, iar taranii au fost ajutati cu credite si consultanta sa se redreseze. Greseala a fost remediata abia dupa ce laptarii mici, fara bani, au falimentat. N-a fost rau pentru marii procesatori - firava concurenta sateasca a disparut. Si am devenit importatori de lapte "conform", de pe piata libera din UE.