"Ioana Basescu a facut o afacere buna, pentru ca e foarte greu astazi in Romania sa mai gasesti 290 de hectare compacte. Terenurile sunt faramitate, iar aceasta este una din problemele pe care le are agricultura. Este un caz fericit ca doamna Ioana Basescu a gasit acel teren. Din acel punct de vedere e o afacere buna", a spus Daniel Constantin. 

El a afirmat ca pentru orice ministru al Agriculturii, daca seful statului s-ar orienta catre activitatea agricola, ar fi o confirmare ca agricultura este un sector al economiei care s-a dezvoltat destul de bine si are viitor. 

"Daca vorbim de cultura mare, Ioana Basescu va primi anul acesta 139 de euro, contributia europeana, la care se adauga 21 de euro contributia de la bugetul de stat. Deci 160 de euro pe hectar inmultit cu 290 de hectare. Iar in anul 2020, aceasta subventie va creste pana la 196 de euro pe hectar", a aratat Constantin. 

Arendasul care a cultivat terenul de 290 de hectare achiziționat de Ioana Basescu a fost notificat sa clarifice daca mai are sau nu drept de folosinta asupra terenului.  In cazul in care si-a pierdut dreptul de folosinta, va trebui sa returneze subventia aferenta primita de la stat. 

"Stiu ca a fost notificat cel care a lucrat pana acum terenul si care a depus cerere pentru subventii. Subventia i se va cere inapoi, daca se va pune problema, i se va cere celui care a lucrat terenul. Cel care a lucrat, si nu proprietarul, primeste subventia respectiva. Cel care a arendat a depus cererea pana pe 15 mai si avea obligația, in conformitate cu legislatia - scria si in documentul pe care l-a semnat atunci - avea obligatia sa pastreze dreptul de folosinta a terenului pana la 1 decembrie", a menionat Constantin. 

El a afirmat ca APIA nu a fost notificata ca terenul cumparat de Ioana Basescu a fost instrainat. 

"Ca atare, a fost notificata persoana, s-a prezentat si a spus ca in cateva zile va reveni cu un raspuns in acest sens, daca mai are drept de folosinta asupra terenului sau nu. Daca nu mai are drept de folosinta, din pacate, e o victima colaterala si i se va cere inapoi subventia nu numai aferenta celor 290 de hectare, ci aferenta unei suprafete de 600 de hectare, exploatatie pe care o avea in lucru", a mai spus ministrul Agriculturii. 

Fiica cea mare a presedintelui Traian Basescu, Ioana, a cumparat un teren agricol de peste 290 de hectare in zona localitatii Nana din judetul Calarasi, contractand de la CEC Bank un credit ipotecar pe 30 de ani, de peste un milion de euro si achitand din surse proprii aproape 280.000 de euro. 

Traian Basescu a declarat ca a convins-o pe fiica sa sa cumpere terenul pentru ca vrea sa fie fermier si a adaugat ca, din familie, doar aceasta era eligibila pentru a primi un credit ipotecar.