A fost un an cu o recolta extrem de bogata in livezile si viile din Republica Moldova. Intr-un astfel de moment autoritatile din Rusia au decis sa le tranteasca usa in nas fermierilor moldoveni. Motivul oficial: "o insecta periculoasa" care ar putea ajunge odata cu fructele pe teritoriul rus.

Asa ca Bruxellesul deschide larg portile Uniunii Europene si va dubla cantitatile de mere, prune si struguri pe care Republica Moldova le poate aduce in spatiul comunitar, inclusiv in Romania.

Cumparatorii sunt extrem de multumiti de calitate si de preturile mici. Nu la fel de multumiti sunt producatorii din Romania, care anunta o productie de prune cu 15 la suta mai mare decat anul trecut.

Productia de fructe a fost in acest an foarte buna, insa, in curand, micii si marii fermieri vor avea o concurenta serioasa. In tara noastra vor fi importate fructe foarte ieftine din Republica Moldova. De pilda, daca prunele romanesti costa 3 lei si 39 de bani, cele aduse de peste Prut vor fi de 3 ori mai ieftine. La fel de ieftine sunt merele si strugurii de masa.

Moldova are liber la exportul de vinuri dupa ce Moscova le-a interzis pe piata ruseasca pentru ca ar fi contaminate cu substante chimice. Rusia a impus embargo si pentru carnea de porc din Moldova. Chisinaul nu are nici o indoiala ca aceste restrictii sunt politice.