"Plata redistributiva este un concept nou care va fi introdus si care pune accent pe ajutorarea fermierilor care au pana in 30 de hectare de teren. Un pachet care ramane la latitudinea statului membru, alocarea financiara anuala care sa mearga la plata redistributiva. Romania a ales -si cred ca asta este varianta finala- ca 7,5% din alocarea financiara anuala (de exemplu in 2015 va fi de 1,6 miliarde de euro) sa mearga spre plata redistributiva", a afirmat Constantin la conferinta MEDIAFAX Talks about Agriculture.

Pentru suprafetele care depasesc 30 ha sprijinul va fi de 150 de euro.

"Plata redistributiva, pe simularea pe care am facut-o, arata ca punand in calcul si ajutoarele nationale de tranzitie si sigur daca un fermier indeplineste si conditiile de inverzire poate primi in anul 2015 175 de euro pentru 30 de hectare si 150 de euro pentru restul hectarelor", a spus Constantin, potrivit Mediafax.

Discutiile vizeaza acordarea acestor plati redistributive pentru cei care au intre 5 si 30 de hectare, nu si pentru cei care intre 1 si 5 hectare, intrucat ministerul vrea sa stimuleze asocierea fermierilor, cu scopul cresterii competitivitatii agriculturii.

Ministrul Agriculturii a aratat ca politica autoritatilor este sprijinirea mai mult a firmelor mari si mai putin a celor mici, pentru ca finantarea fermelor de subzistenta nu are efecte importante.

"Vrem sa scoatem fermele mici sa le ducem in zona de productivitate, sa le aducem de la 2-3 capete la 20 capete, de la 1-2 hectare la 20-50 de hectare. Nu a dus la nimic sprijinirea fermelor mici, de aceea nu sunt dispus sa mai finantam aceste sectoare din zona de subzistenta. Cei peste 400 milioane de euro alocati pentru aceste ferme mici ar trebui sa fie acordate pentru alte masuri, care au efecte. Vor fi costuri politice pentru cei care vor lua aceasta masura, dar imi asum acest risc", a adaugat Constantin.