Ministrul Agriculturii l-a desemnat in calitate de director general interimar pe Mihai Putintei, in prezent director general al Directiei Generale Buget Finante si Fonduri Europene din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

"Totodata, la nivelul APIA se afla in desfasurare controale dispuse de ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru identificarea si corectarea disfunctionalitatilor si pentru a asigura Comisia Europeana si beneficiarii platilor europene si de la bugetul de stat ca activitatea APIA se va desfasura in conformitate cu legislatia nationala si europeana", se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii.

Dorel Gheorghe Benu si directorul adjunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu, sunt cercetati in arest la domiciliu intr-un dosar privind acordarea ilegala de subventii agricole.

Benu, Moldoveanu, medicul veterinar Neculai Toma si consilierul judetean liberal Ioan Piticari au fost retinuti, miercuri, iar joi au fost prezentanti instantei cu propunerea de arestare.

Cei patru au fost eliberati in cursul serii de joi, dupa ce le-au expirat ordonantele de retinere.

Procurorii DNA Suceava il cerceteaza pe Benu pentru abuz in serviciu si favorizarea faptuitorului in legatura cu gestionarea fondurilor europene si protectia acordata de el Deliei Moldoveanu, director adjunct al APIA Suceava, astfel incat sa obtina pe toate exploatatiile subventii de la Uniunea Europeana.

Conform anchetatorilor, atunci cand DNA a facut publica ancheta si a solicitat documente in cadrul cercetarilor, au aparut probe ca Benu ii transmitea directorului adjunct al APIA Suceava cum sa raspunda la aceste solicitari astfel incat sa denatureze adevarul si sa scape de raspundere penala.

In acelasi dosar, directorul ajunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu este acuzata pentru acordarea de subventii cu incalcarea legii sau neurmarirea, conform legii, a respectarii destinatiei subventiei, in forma continuata, abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma continuata, dare de mita si omisiunea sesizarii.

Ancheta vizeaza subventii acordate in perioada 2012-2014, prejudiciul estimat fiind de peste 5 milioane de lei.