Oficialii de la Bucuresti vin cu date pompoase. In 2013, tara noastra a ocupat locul 1 in Uniunea Europeana la capitolul suprafata cultivata cu porumb. Cand tragi linie, afli insa ca de fapt suntem in coada clasamentului.

Cultivam mult dar productia e mica. Iar 2,7 milioane de exploatatii intra in categoria fermelor neviabile economic, un fel de "cooperativa munca in zadar". Cu toate acestea, 2013 a fost primul an in care exporturile au depasit importurile, ceea ce inseamna ca la capitolul agricultura incepe sa rasara soarele si pe strada noastra.

Suprafata agricola a Romanei se intinde pe 14,6 milioane hectare de teren. Daca am avea sisteme de irigatie si autostrazi aici ar fi raiul pe pamant. Cea mai mare problema a agriculturii romanesti in acest moment este reprezentata de faramitarea pamantului. Avem mai bine de 4 milioane de exploatatii individuale, pe persoana fizica, care lucreaza 65 la suta din suprafata agricola a tarii.

In timp ce fermele cu personalitate juridica - cele care sustin productia- muncesc doar 35 la suta din teren. Mai mult, exploatatiile individuale sunt si ele faramitate in parcele, fiecare fermier detinand in medie 4,8 parcele de teren. O intreaga harababura intamplata in ultimii ani care ne trage la coada Europei la capitolul agricultura.

Citeste continuarea www.romaniateiubesc.stirileprotv.ro.