Lia Aron, de profesie economist, si-a amenajat gradina si cultiva diverse soiuri de legume, pe care le vinde apoi patronilor de restaurante. Kilogramul de rosii costa 5 lei, cartofii 3 lei, iar legatura de mirodenii 10 lei.

"Am avut seminte si din Thailanda si din Italia, Germania, dupa care mi le-am produs singura din primele plante rasarite. Tot timpul caut noutati, plante cu proprietati care se pot adapta in climatul nostru”, povesteste Lia Aron.

Dana Baciu are un restaurant cu un meniu bio si, de 3 ori pe saptamana, face aprovizionarea cu produse proaspete, aduse de la 40 de km de Timisoara.

Pastele fainoase bio sunt, de asemenea, la mare cautare. Iar un producator din judetul Bihor s-a gandit la o modalitate de a face rost de toate ingredientele ecologice necesare, fara sa dea foarte multi bani pe ele.

"Eu trebuie sa dovedesc ca am in culturi grau, porumb, floarea soarelui ecologice. O parte din ele le vand pentru o ferma de pui in Cluj, avem un contract reciproc si, in schimb, preiau ouale de la ei", explica Nagy Miklos.

In curtea casei, are si o moara unde produce faina si o masina de facut taitei. "La inceput am cumparat faina din Ungaria, dar era foarte greu, e distanta foarte mare. Este o moara foarte mica, pe piatra si cu aceasta moara deja incercam sa obtinem primele produse ale noastre, suta la suta in interiorul fermei", spune producatorul.

Apoi pungile cu paste fainoase bio ajung in magazine. Potrivit datelor oficiale, numai in Bihor, numarul producatorilor bio a crescut de aproape 5 ori fata de anul trecut, la aproximativ 300.