Dupa aproape doua decenii si jumatate, exporturile au iesit invingatoare in sfarsit in lupta cu importurile. Nici macar nu s-a incheiat anul si stim ca in primele noua luni vanzarile peste granita au fost cu 3,2 milioane de euro mai mari fata de ce am cumparat de la altii.

Vorbim aici doar despre alimente si produse agricole. Ca o comparatie, anul trecut importam cu o jumatate de miliard de euro mai mult decat exportam. Astfel de gauri in relatia dintre cele doua tipuri de comert au existat din '90 incoace.

Ajutati de un an agricol excelent, am exportat anul acesta cel mai mult cereale, seminte, ulei, carne de pui, dar si fructe. Mere Ionatan, Bot de Iepure sau Golden, gustoase si aratoase iau calea strainatatii cu miile de tone.

Suntem campioni si la animale vii. La oi si capre, de exemplu, Romania e cel mai mare exportator din Europa. Vanzarile de vaci au crescut si ele, iar pentru anul viitor perspectivele sunt chiar mai bune.

Piata europeana este alimentata, mai nou, de aproape toate fermele avicole de la noi. Numai dintr-o companie din Bacau pleaca spre Olanda, Germania, Marea Britanie, Franta sau Italia un sfert din toata carnea de pui pe care Romania o exporta anual. Patronul firmei sustine ca strainii au prins recent si gustul altor produse romanesti: mezeluri sau produse crud-uscate.

Cele mai mari cresteri ale exporturilor au fost inregistrate la cereale, seminte si legume. Iar aici o contributie decisiva a avut-o cartoful autohton. E adevarat, am avut parte si de o conjunctura internationala buna. Asta pentru ca Polonia, cel mai mare exportator de cartofi din Europa, a avut interdictii sanitare, iar Egiptul nu a mai exportat din cauza revoltelor repetate. Asa ca Romania e vedeta la acest capitol acum, iar situatia este asemanatoare si in privinta granelor.

Pana acum, vanzarile de alimente peste granita au adus in tara peste 3,5 miliarde de euro, cu mult peste ce se intampla in anii trecuti. Importurile au scazut in ultima vreme si asta arata ca, cel putin in primele noua luni ale anului, am mancat mai mult romaneste.