Este un segment bun pentru investitii, daca ar fi sa ne gandim ca, inainte de '89, Romania se mandrea cu peste 2.500 de hectare de hamei cultivate, in timp ce acum abia daca mai avem 300.

Cultivator: "Poate fi si mai bogata, este deja in faza in care se poate recolta peste o saptamana."

Domnul Mora este cel care a reinviat cultura de hamei in zona Sighisoarei, la Seleus. Clima prielnica face ca planta sa se dezvolte foarte bine, iar specialistii spun ca pe dealurile de acolo creste cel mai bun hamei din Europa. Pe asta a mizat si agricultorul roman.

Acatiu Mora, cultivator: "Merita sa cultivi hamei in Romania daca indeplinesti doua conditii: sa ai desfacere si sa ai productie la soiurile aromate. Am accesat fonduri europene pentru linia de procesare."

Investitia s-a ridicat la 230.000 de euro, iar anul acesta spera ca productia sa ajunga la 200 de tone de hamei. Marfa va ajunge, in forma de granule, in fabricile de bere din Romania.

Acatiu Mora, cultivator: "Cel mai important element este presa de hamei, care transforma hameiul in pulbere si pe urma in peleti."

Si in Alba, culturile de hamei se dezvolta de la an la an.

Brad Eferim, cultivator: "Intr-un an normal, la o productie de 1200 de kg s-ar realiza 15.000 -16.000 de lei, ar fi un profit de 10-15 la suta."

Acest agricultor are 32 de hectare de hamei, in localitatea Radesti. Productia ajunge atat in fabricile de bere, cat si in industria farmaceutica.

In Romania, statul subventioneaza hectarul de hamei cu 350 de euro. Asta in conditiile in care investitia poate ajunge si la 4000 - 5000 de euro.