"1994 a fost ultimul an in care Romania a avut balanta pozitiva in ceea ce priveste produsele agro-alimentare, iar dupa 20 de ani suntem din nou pe plus, printr-o crestere a productiei si promovare a acesteia, avem insa nevoie in continuare de cresterea subventiilor, de cadastru in zona rurala si avem nevoie sa aratam ca putem sa avem nu doar 3, ci 5 ani de crestere in fiecare an a subventiilor pentru suprafetele agricole. Din acest punct de vedere, atat in discutiile cu institutiile internationale, dar sunt convins ca si cu sprijinul dumneavoastra, vom putea sa implementam cel mai tarziu de la 1 ianuarie 2016 scaderea TVA nu doar la produsele de panificatie, cum este deja, ci si la alte produse alimentare", a spus Ponta la sedinta de acordare a votului pentru noul guvern. 

TVA nu poate fi redusa "in bloc", printr-o singura decizie, la produsele alimentare pana la finele anului 2015, insa poate fi scazuta pentru orice aliment, daca acesta clasificat ca submasura in cadrul celor doua cote reduse de TVA deja existente, de 5%, respectiv 9%, se arata intr-un document al Ministerului Agriculturii, prezentat de Mediafax, in urma cu doua saptamani. 

Ministrul Daniel Constantin a explicat ca pana la finalul anului 2015, TVA poate fi redusa doar la 5% sau la 9%. 

"TVA poate fi redusa la alimente, dar nu la alte cote decat 5% sau 9%. Nu poate fi redusa, de exemplul la 3% sau la 8%. S-a facut un pas important cu painea si sper sa se mai faca un pas important acum, cu produsele bio. Daca bugetul ne va permite, exista posibilitatea ca TVA sa se reduca si la alte produse alimentare. Daca vom introduce o cota redusa de TVA la produsele bio, Romania poate ajunge campioana in Europa la acest capitol", a mai spus ministrul.