La Valea Calugareasca, hectarele de vita de vie sunt total compromise de o boala aparuta din cauza umiditatii excesive.

Ion Voiculescu, cercetator stiintific: "Este simptom specific atacului de mana, urmare a ploilor repetate din a doua decada a lunii iunie. Este cu atat mai grav intrucat are ca si consecinta pierderea productiei de struguri de anul acesta"

Chiar daca nu au fost complet distrusi de mana, strugurii nu vor mai da un vin de calitate, spun specialistii.

Marin Ion, cercetator stiintific: "Ce inseamna pentru vin un an ploios? In primul rand o scadere a calitatii vinului, o acumulare mai mica in zaharuri, in antociani in arome si asta inseamna calitate slaba.".

Emil Antofi, viticultor: "E pamantul moale, vita e uda si nu poti sa dai, degeaba dai. Sa o stropesti? Dai solutiile scumpe ca sa o stropesti, da de sapat am sapat-o, de legat am legat-o, dar s-a facut iar ca lastarul, creste ce sa faci asta e"

Pagube inregistreaza si crescatorii de albine. Un apicultor din Campina nu a scos pana acum niciun gram de miere din cei 90 de stupi pe care ii are.

Viorel Iosif, apicultor: Incepand din perioada in care au inflorit pomii, au fost ploi, ei n-au putut sa iasa la cules de la floarea pomilor si nu s-au putut dezvolta, si pe urma a venit salcamul, la fel a plouat, nu s-au putut dezvolta corespunzator, deci n-au avut efective ca sa mearga la cules"

Alti apicultori au gasit miere in stupi, dar incomparabil mai putina decat in alti ani.

Pe tarabele din piete se gaseste doar miere de anul trecut. Are insa un pret actualizat.

Georgeta Bucurescu, apicultor: "Poliflora de la 20 e 22, salcamul 30 s-a facut 40 si teiul 22 s-a facut 24".

Mai multe asociatii ale apicultorilor au cerut sprijin financiar din partea statului pentru ca altfel, spun ei, anul viitor vor fi tot mai putini cei care vor mai practica stuparitul. N-au primit deocamdata niciun raspuns din partea Guvernului.