Romania va avea anul acesta cea mai mare productie de grau din ultimii 27 de ani. Vorbim de aproape 8,3 milioane de tone. La cotatiile de astazi, recolta este estimata la 2 miliarde de dolari.

Ploile abundente au fost bune pentru grau, insa presupun si costuri mai mari, pentru ca fermierii trebuie sa aplice mai multe tratamente culturilor. Acum insa, fata de anii trecuti, investitiile in agricultura isi arata roadele. Pamantul este lucrat pe suprafete extinse, dar si cu utilaje mai moderne, iar cel mai mult vor avea de castigat fermierii care au investit si in silozuri.

Gabriel Buga - inginer agricol: "O sa o depozitam la societatea noastra. Urmand ca mai spre toamna-iarna cand vor mai creste preturile sa o livram. Dupa cum stiti, pretul in momentul recoltatului este mai mic pentru ca toata lumea vinde grau"

Daca estimarile se vor adeveri, Romania va fi al 5-lea producator de grau din Europa. La distanta mare de Franta sau Germania, insa in apropierea Poloniei.

Romania are aproximativ 2 milioane de hectare de grau cultivate si special in sudul si estul tarii.

Cultivam suprafete mari, insa stam prost la productivitate. Fermierii romani scot 3600 de kilogram la hectar cu 500 mai putin decat colegii lor polonezi si de doua ori mai putin decat fermierii din Franta si Germania.

Anul trecut, Romania a exportat produse agroalimentare de peste 5 miliarde de euro, din care vanzarile de grau au reprezentat 1 miliard.