La Sita Buzaului, in judetul Covasna, pe pasunea comunala are loc tot poporul: si oierii si vacarii, si cei cu animale putine si cei cu cate o mie. Dar aici, oamenii si-au ales primar care a lucrat mai intai pentru ei, vreme de 20 de ani. A fost mai intai montator la bovine, apoi, in 2009 l-au ales presedinte la asociatie. Din 2009 pana in 2012 au incasat subventia pe pasune, cam cate 200 de mii de lei in fiecare an.

Dupa doi ani de igienizat pasuni, si-au dat seama ca nu mai au ce igieniza. Insa ramasesera cu bani frumosi in visterie. Au aflat cu mirare ca legea fondurilor UE nu e absurda si ca pot fi folosite la orice, daca e in beneficiul comunitatii care administreaza pasunea comunala: asa ca s-au pus pe construit.

Acum, asociatia are sediu, cu centru de colectare a laptelui, cu depozit frigorific pentru produse si cu sala de sedinte cu scaune si masa din lemn masiv. Nu se mai intalnesc la bodega din sat. Au decis sa construiasca o mica fabrica, unde vor sa dezvolte brandul propriu.

Dupa toate acestea, l-au ales primar - a avut fler sa candideze independent. A luat 73% chiar si la al doilea mandat fara sa promita sau sa isi faca campanie. Acum, asociatia celor 300 de familii de crescatori de animale din Sita Buzaului si-u facut cooperativa. Iar investitiile din banii pe pasuni continua: au deja un deposit de cereale, fiindca aici doar iarba creste.

Oamenii sunt organizati. Pasunile - impartite din mosi stramosi in 4 trupuri. Pe fiecare trup pasuneaza un grup de familii, care in fiecare an isi alege prin vot secret stapanul de stana. La sfarsitul toamnei, fiecare proprietar primeste cateva zeci de kilograme, pe care le valorifica asa cum poate. De obicei merge la oras, si vinde la negru din poarta-n poarta. Dar planurile cooperative sunt marete si includ atestatul de produs ecologic. Cu subventie cu tot, fara certificatul eco, taranilor le va fi imposibil sa razbata pe piata invadata de importuri si marfa din fermele industrial, unde animalele sunt ingrasate cu furaje chimice.

Cititi continuarea pe www.stirileprotv.ro.