La Barlad, in judetul Vaslui, niste oameni de afaceri din Israel au investit 3 milioane de euro in 23 de hectare de teren, pe care au ridicat sere pline ochi de legume.

"Toata suprafata era in paragina. Au investit in ridicarea acestor sere, in diferite utilaje agricole. Au cumparat terenurile de sub sere", a declarat Iulian Goldslegher, reprezentantul investitorilor.

Zilnic, pe poarta unitatii ies acum zeci de tone de rosii cherry, vinete si fructe. Lesne de inteles ca si profitul e pe masura.

In centrul tarii, la Garbova de Sebes, un concern germano-olandez vrea sa amenajeze cea mai mare ferma de vaci din Transilvania. Ca sa aiba cum sa hraneasca miile de cornute, strainii au cumparat in plina criza 18 hectare de teren.

In vestul tarii, in localitatea Ianosda din Bihor, cat vezi cu ochii sunt numai culturi de porumb, soia, rapita, floarea soarelui si grau. Le apartin unor olandezi, care au investit in urma cu 4 ani, 2 milioane si jumatate de euro in teren.

Daca in acest moment in Romania pretul unui hectar de pamant arabil variaza intre 1.000 si 2.000 de euro, in Olanda ajunge si la 50.000 de euro. Si in Danemarca este scump: 28.000 de euro, iar in Marea Britanie 17.500!