Pomii s-au uscat, iar recolta, dupa cum spun agricultorii, este de trei ori mai mica fata de ce se asteptau. Doar cei care au investit in irigatii au mai salvat din fructe.

Dan, pomicultor: "Din cauza lipsei de apa, s-a uscat, uitati-va la pom... pom de toata isprava. Crengi curgatoare, astea trebuiau sa fie pline!"

Aceasta familie din Voinesti are aproape un hectar de livada numai cu meri. In alti ani, oamenii culegeau toamna si 15 tone. Acum abia daca vor aduna cinci.

Mioara, pomicultor: “Am venit cu copiii, am dat cu sapa sa curga apa, dar sareau scantei. Pentru ca dadeai in piatra”

Si in Ardeal, seceta din ultimele doua luni a nenorocit livezile. Doar culturile cu sistem artificial de udare au rezistat acestei veri.

Calin Bozdog, fermier: "Plantatiile care nu au avut sistem de udare au avut de suferit. Productia va fi slabuta: 7-8 tone la hectar in conditiile in care la o productie obisnuita vorbim de 25-30 de tone. Intr-un an normal."

Nici in Moldova situatia nu e mai buna. La statiunea de cercetare pomicola din Iasi productia este pe jumatate fata de 2014.

“Daca le dam afara pe cele batute de piatra, pe cuvantul meu ca raman mere extrem de putine", se plang oamenii.

Gelu Corneanu, director Statiunea de Cercetare Pomicola Iasi: "20% s-a pierdut cu totul, iar 30% o sa mearga catre piata de sucuri. Pentru piata de consum productia de mere este mica in toata Europa.”

Din pacate, arsita din aceasta vara va afecta si productia de mere de anul viitor.