Potrivit estimarilor Departamentului american al Agriculturii, Uniunea Europeana, care anul trecut a fost lider mondial la exporturile de grau, isi va pierde titlul ca urmare a scaderii semnificative a productiei de grau a Frantei, in timp ce pozitia SUA pe piata mondiala a continuat sa se erodeze in ultimii ani.

Pe ansamblu, regiunea Marii Negre a devenit o forta pe piata internationala a graului, gratie productiei record, a monedelor slabe si scaderii costurilor cu transportul.

In aceste conditii, livrarile de cereale din Rusia ar urma sa creasca din nou in acest an, in conditiile in care productia de grau ar urma sa atinga un nou record de aproximativ 70 milioane tone.

"Recolta Rusiei este absolut uriasa", a declarat Amy Reynolds, analist la Consilul International al Cerealelor (IGC). 

Graul din Europa ajunge pana in Africa de Sud si Mexic

Regiunea Marii Negre a fost intotdeauna cel mai important furnizor de grau pentru Orientul Mijlociu si Nordul Africii, insa in prezent un numar din ce in ce mai mare de tari din zona Golfului Persic si Africa renunta la graul din SUA si Australia pentru graul din bazinul Marii Negre. In plus, scaderea costurilor cu transportul face ca si tari indepartate precum Africa de Sud si Mexicul, care in mod traditional au cumparat grau din SUA, sa inceapa sa cumpere grau din Rusia.

Andrey Sizov, analist la firma de consultanta SovEcon din Moscova, sustine ca cresterea productiei de grau a Rusiei din ultimii patru ani se datoreaza "temperaturilor favorabile si cresterii nivelului tehnologic ca urmare a conditiilor economice bune pentru fermieri in anii precedenti".

Situatia este complet diferita pentru producatorii francezi, afectati de ploile abundente de la inceputul anului, care au afectat atat randamentele cat si calitatea productiei de grau. Franta este principalul producator de grau din UE, iar in urma scaderii productiei franceze, UE va trebui sa se multumeasca in acest an cu pozitia secunda in topul marilor exportatori mondiali.

Firma de consultanta Agritel estimeaza ca in acest an productia de grau a Frantei va fi de 28,7 milioane tone, mai mica cu 30% comparativ cu cea de anul trecut, in timp ce exporturile in afara UE vor scadea cu 60% pana la 5,1 milioane tone. Pe langa productia scazuta, fermierii francezi sufera si de pe urma preturilor scazute aparute pe piata internationala ca urmare a unor recolte consistente in Australia, Canada, Kazahstan, Ucraina si SUA.

De la inceputul anului si pana in prezent cotatia graului la bursa de la Chicago a scazut cu 10% pana la 4,24 dolari per bushel, in timp ce cotatia graului francez de panificatie, convertit in dolari, este practic neschimbata la 5,21 dolari.

Analistii avertizeaza ca productiile solide la nivel global si lipsa spatiilor de depozitare in Rusia va face ca in acest an competitia pe piata graului sa fie una acerba. Arthur Marshall, analist la AHDB Market Intelligence, crede ca in lipsa spatiilor de depozitare si cu o recolta record fermierii si traderii rusi se vor indrepta spre pietele externe, ceea ce va duce la exporturi mari, in special in lunile care urmeaza perioadei de recoltare.

Cel mai mare producator de grau din UE importa din Romania

Inundatiile din ultima vreme au redus productia de grau a Frantei, principalul producator din Uniunea Europeana, la cel mai scazut nivel din ultimii 30 de ani, ceea ce a creat o oportunitate pentru exportatorii din regiunea Marii Negre, transmite Bloomberg.

Cea mai mare cooperativa agricola din Franta, InVivo, estimeaza o scadere de la 12% pana la 7% a cotei ocupata de Franta pe piata mondiala si in aceste conditii InVivo va fi nevoita sa recurga la furnizori din alte tari, inclusiv din statele riverane Marii Negre, pentru a face fata cererilor clientilor.

La randul sau, firma de consultanta Agritel estimeaza ca veniturile realizate de fermierii francezi ar putea sa se reduca la jumatate, pana la 740 euro pe hectar, ceea ce inseamna ca o recolta de pe o suprafata de 120 de hectare ar urma sa aduca fermierilor pierderi de aproape 60.000 de euro.

"Am mai avut recolte proaste si preturi proaste, dar nu am avut niciodata ambele impreuna. Pana acum ne-am descurcat, dar anul acesta nu o vom scoate la capat. Va trebui sa recurgem la economii", a declarat fermierul francez Stephane Jean.

Inundatiile din Franta, care ameninta si tara vecina Germania, al doilea mare producator din UE, precum si tarile baltice, vor obliga importatorii sa se adreseze cultivatorilor din regiunea Marii Negre pentru a-si acoperi necesitatile. Acest lucru deschide calea pentru statele din regiune sa vanda grau pe piete precum Maroc sau Algeria.

Compania bulgara Vitagrain BG a avut discutii preliminare pentru a vinde grau in Franta declara directorul general Martin Roussev si cel putin un trader francez vrea sa cumpere grau din Romania, a declarat o sursa din apropierea discutiilor.

Avantajul graului din Bulgaria si Romania este ca acestea este scutit de la plata taxelor pe import in Franta deoarece fac parte din Uniunea Europeana.

Insa reversul la graul din Marea Neagra reprezinta un risc pe termen lung pentru cultivatorii francezi deoarece clientii lor pot gasi noi furnizori. "Atunci cand esti obisnuit sa cumperi fructe de la un magazin si acel magazin se inchide pentru reparatii, mergi la un alt magazin si constati ca fructele sunt la fel de bune", a declarat directorul Agritel, Michel Portier.

Bangladesh renunta la graul indian, in favoarea celui de la Marea Neagra

Cumparatorii de grau din Bangladesh vor sa-si majoreze achizitiile din Rusia si Ucraina in conditiile in care oferta Indiei s-a redus din cauza secetei, transmite Reuters.

Potrivit unor traderi citati de Reuters, Bangladeshul si-a asigurat o cantitate de aproximativ 800.000 de tone de grau din regiunea Marii Negre cu livrare in perioada iulie-octombrie, in crestere fata de 550.000-600.000 de tone in perioada similara a anului trecut.

In ultimii ani India a fost un important furnizor de grau pentru Bangladesh insa recent recoltele au fost afectate de o seceta severa provocata de fenomenul meteo El Nino. "India a iesit de pe piata. Cumparatorii din Bangladesh au inceput sa cumpere volume mari de grau pentru panificatie si pentru furaje din Rusia si Ucraina. Totul tine de pret. Majoritatea cumparatorilor din Bangladesh se orienteaza spre cel mai ieftin grau", a declarat un trader de la Singapore.

Potrivit surselor, pentru graul folosit ca furaj cu un continut de proteine de 10,5% provenit din regiunea Marii Negre, cumparatorii platesc 155-168 de dolari pe tona (FOB), in timp ce pentru graul de panificatie cu un continut de proteine de 11,5-12,5% importatorii au platit 165-180 de dolari pe tona (FOB).

Insa analistii trag un semnal de alarma fata de o dependenta prea mare fata de livrarile din regiunea Marii Negre. "La nivel mondial, multe tari se bazeaza pe faptul ca Rusia le va asigura o mare parte din necesarul lor de grau iar acest lucru reprezinta un risc. Ar putea aparea unele intarzieri" a declarat un analist.

Cea mai mare parte a tarilor din Orientul Mijlociu si Africa de Nord au contractat deja livrari de grau din regiunea Marii Negre, profitand de avantajul oferit de preturile scazute.