Prof. dr. Petru Alexe, decan Facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor:  "Oamenii nu consuma in acest moment pentru ca n-au. Oamenii nu consuma in acest moment pentru ca pestele este inca foarte scump.

Acestea sunt concluziile de la care au plecat specialistii din Galati, in momentul in care au cerut finantarea. Cu banii primiti de la Uniunea Europeana ei vor sa faca primul Centru Roman pentru modelarea Sistemelor Recirculante in Acvacultura.

Prof. dr. Victor Cristea, catedra de Pescuit si Acvacultura, Universitatea "Dunarea de Jos": "Este un fel de fabrica. Este o uzina cu doua sectii: o sectie de crestere, care evident inseamna niste bazine umplute cu apa, bazine care au o anumita hidrodinamica. Si o sectie de tratare a apei, care reprezinta practic plamanul acestei fabrici de peste."

Universitatea se va alege, prin acelasi program, cu noua laboratoare de cercetare noi si va avea posibilitatea de a le moderniza pe sapte dintre cele deja existente.

Prof. dr. Petru Alexe, decan Facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor:  "Obiectivul economic este cel de a creste consumul de peste de la patru, cinci kilograme pe om si an, cat este in acest moment in Romania, la unul mediu pe Uniunea Europeana, de douazeci de kilograme pe om si an.

"Sondajele arata ca romanii au preferat sa consume in ultimii ani mai degraba peste oceanic congelat, decat peste autohton. Si asta pentru ca pretul i-a determinat, in primul rand, sa consume pestele din Argentina sau din Spania.

In Romania exista aproape o mie de societati comerciale care lucreaza in domeniul acvaculturii. Cercetatorii vor ca prin intermediul Ministerului Agriculturii si al Autoritatii Nationale de Pescuit si Acvacultura sa poata colabora cu ele, astfel incat, intr-un an si jumatate - cat va dura proiectul, sa poata face in toata tara cat mai multe "pescarii". Mai ramane o singura problema: pretul.

La jumatate vor ajunge preturile la peste, spun profesorii de la Galati. Si costurile de productie vor fi mai mici. Asta in conditiile in care isi propun sa obtina un crap de 3 kilograme - talia cea mai cautata pe piata - in 12 sau chiar 8 luni, fata de trei ani, cat dureaza la crescatorii traditionali.