Astfel, Romania avea, in 2015, 183.717 ha de terenuri agricole cultivate cu vita-de-vie, ocupand locul al cincilea din Uniunea Europeana, dupa Spania (941.154 ha), Franta (802.896 ha), Italia (610.291 ha, pentru care ultimele date disponibile sunt din 2010) si Portugalia (198.586 ha).

In acest clasament, Romania este urmata de Grecia, cu 103.298 ha de vta-de-vie, si Germania (102.581 ha), celelalte state avand suprafete mult mai mici.

Dintre cele 28 de state membre ale UE, in 10 state nu se cultiva deloc vita-de-vie, din cauza climei nefavorabile.

Din randul statelor europene in care clima permite cultivarea vitei-de-vie, Romania este tara cu cele mai faramitate proprietati, arata datele Eurostat. Astfel, in 2015, o proprietate medie de vita-de-vie din Romania avea doar 0,2 ha, de peste sase ori sub media la nivelul UE, de 1,3 ha.

Dupa Romania, urmatoarele tari din UE cu cele mai faramitate proprietati erau, in 2015, Malta, care are doar 618 ha cultivate cu vita-de-vie si o proprietate medie de 0,3 ha, Croatia (0,4 ha) si Grecia, Slovenia si Cipru (0,5 ha fiecare).

La polul opus, suprafata medie a unei proprietati de teren cultivate cu vita-de-vie era in 2015 de 10,5 ha in Franta, 4 ha in Luxemburg si 3,2 ha in Austria.

In total, in 2015, in UE erau 2,4 milioane de proprietati de vita-de-vie, din care proprietatile din Romania reprezinta 35,5%.

Productia de vin a Romaniei a fost anul trecut de circa 4 milioane de hectolitri, nivel apropiat de cel din 2015, potrivit Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV) din Romania.

La nivel mondial, Italia si Franta sunt cei mai mari producator de vin, cu o productie de peste 40 milioane de hectolitri fiecare in 2016.