Fructe putine si scumpe. Asta gasiti in pietele din toata tara. Din pacate, peste 80% din ciresele, caisele, piersicile sau visinile pe care le puteti cumpara in aceasta perioada sunt din import si costa mult.

Fermierii nostri spun ca vremea capricioasa a distrus in buna parte recolta. Amintiti-va ca in luna mai am avut zapada in multe zone din tara. Fireste, preturile vor creste cu pana la 20%, spun agricultorii.

Din pacate, si legumele romanesti, in special rosiile si castravetii au aceeasi soarta fiind intarziate cu mai mult de o luna. In multe livezi, majoritatea pomilor mai sunt buni doar la facut umbra. Caisii si piersicii sunt compromisi in proportie de 50%, iar visinii sunt o amintire.

Daca anul trecut caisele si piersicile romanesti nu au costat mai mult de 5 lei, anul acesta preturile ar putea urca la cel putin 6. Ciresele de poveste de altadata abia daca se vad printre crengile copacilor. In schimb, s-ar fi saturat cu sigranta cu cele aduse din Germania sau Spania. Caisele costa 11 lei kilogramul, iar ciresele 16.

La fel se va intampla si cu fructele de toamna, precum merele care s-ar putea scumpi cu pana la 1 leu pe kilogram. Pe langa vreme, agricultorii se plang si de scumpirea motorinei. In prezent, 70% din piata de legume-fructe a Romaniei este asigurata de importuri.