Normele europene presupun o igiena perfecta a grajdurilor, vacilor si angajatilor, dar si echipamente adecvate pentru muls si apoi pentru pastrarea si racirea laptelui. Cine nu respecta aceste reguli, de la 1 ianuarie nu va mai avea voie sa predea laptele neconform spre vanzare sau procesare. Ministerul Agriculturii a venit in ajutorul lor cu un act normativ care spune ca: "Se acorda ajutoare crescatorilor de animale care detin pana la 5 capete vaci de lapte si sunt organizati in acest scop intr-o singura forma asociativa constituita la nivelul unei comune. Sprijinul prevazut  reprezinta achizitionarea de tancuri de racire a laptelui, cu o capacitate de maximum 1.000 litri/comuna."
 
Un tanc de racire de 1.000 de litri costa 5.000 de euro. In acelasi act normativ se arata si ca primariile din comune vor fi obligate sa puna la dispozitia asociatiei un spatiu si utilitatile necesare pentru tancul de racire.

Unii fermierii spun ca acest ajutor ii salveaza de la faliment. De exemplu, un fermier din Daia Romana, judetul Alba, are 3 vaci din rasa baltzata romaneasca. Obtine zi de zi peste 60 de litri de lapte. Vinde o parte la piata, cu 2,5 lei, iar ce ramane il transforma in telemea. 
 
Crescatorii de animale uniti in asociatie spun ca pana acum nu aveau cum sa-si depoziteze laptele in conditii optime. Acestia spera ca noile masuri sa-i ajute in afaceri. "Sa fim si noi mai igienici, mai curati nu tot cu mana, uite umblam cu mulgatoarea, il punem la tanc, sa ne putem desface si noi marfa", crede Mihai Cibu, fermier.

Iata si ce trebuie sa faca reprezentantul unei astfel de asociatii. "Sa mearga la primarie depun un dosar, Primaria duce mai departe dosarul spre APIA, iar mai apoi se vireaza banii", precizeaza Calin Fargaciu, APIA Cluj.
 
Cine nu parcurge acesti pasi si nici nu se modernizeaza pe cont propriu nu are nicio sansa ca de la 1 ianuarie sa se mentina in sistem.