Potrivit unui raport dat publicitatii de catre firma de securitate online Kaspersky Lab, 99,9% din totalul de programe malware detectate in primul trimestru din 2013 au fost special create pentru a fi folosite impotriva telefoanelor cu sistem Andoid.   

Cea mai mare parte a acestor aplicatii care produc pagube importante pentru utilizatorii de smartphone-uri sunt de tipul virusului troian.

De exemplu, SMS-urile de tip troian, unele dintre cele mai intalnite (reprezinta 63% din totalul problemelor), fura banii utilizatorilor prin trimiterea unor mesaje text neautorizate catre numere scurte, care percep tarife foarte mari.   

Potrivit cercetatorilor de la Kaspersky, malware-ul a luat amploare per ansamblu. Numai in primele luni din 2013, firma a descoperit echivalentul a jumatate din numarul amenintarilor existente pe toata durata anului trecut.   

Nici in afara sferei telecom lucrurile nu stau mai bine. Linkurile malitioase sunt responsabile de 91% din atacurile online, fiind de departe metoda preferata a hackerilor. Asemenea probleme sunt cele care au dus si la lunga serie de atacuri asupra mai multor conturi importante de Twitter.   

Tarile de provenienta a celor mai multe programe malware sunt Statele Unite ale Americii (25%), Rusia (19%) si Olanda (14%).