Kalanick, identificat cel mai mult cu ascensiunea meteorica a Uber la nivel mondial, a spus ca cedeaza la dorinta investitorilor de a se retrage din functie, partial pentru a evita un nou conflict.

Uber a fost afectata in acest an de acuzatii pornind de la hartuire sexuala la utilizarea unui soft pentru evitarea verificarilor din partea autoritatilor de reglementare.

Demisia directorului general vine dupa o serie de plecari ale unor membri ai conducerii, intre care directorul pentru afaceri Emil Michael si presedintele Jeff Jones.

Kalanick si-a recunoscut erorile de leadership, dupa ce Bloomberg a difuzat imagini in care se certa cu un sofer al Uber, un incident care a amplificat resentimentul soferilor companiei.

Plecarea lui Kalanick din functia de director general are loc la cateva saptamani dupa decesul mamei sale intr-un accident cu barca.

”Iubesc Uber mai mult ca orice si in acest moment dificil din viata mea personala am acceptat cererea investitorilor de a ma retrage, pentru ca Uber sa revina la dezvoltare, in loc sa fie distrasa intr-un nou conflict”, a afirmat Kalanick intr-un comunicat, scrie News.ro.

Kalanick va ramane membru in consiliul de administratie, a anuntat Uber separat. Demisia lui Kalanick a fost anuntata initial de New York Times.

Ca figura publica, Kalanick a reprezentat succesul startup-ului. La inceputul acestei luni, acesta anuntase ca se retrage temporar din functia de CEO, lasand compania sa fie coordonata de un comitet de conducere.

In aceasta luna, Uber a prezentat recomandarile rezultate in urma unei investigatii legata de cultura din cadrul companiei, efectuata de firma de avocatura a fostului procuror general al SUA, Eric Holder.

Peste 20 de persoane au fost concediate, in cadrul unei investigatii separate efectuate de o alta firma.

In pofida problemelor recente, afacerile Uber se dezvolta. Veniturile au crescut la 3,4 miliarde de dolari n primul trimestru, in timp ce pierderile au scazut, chiar daca au ramas substantiale, la nivelul de 708 milioane de dolari.

Kalanick ramane miliardar datorita participatiei la Uber, cu o avere neta de 6,7 miliarde de dolari, potrivit indicelui Bloomberg al miliardarilor. Uber este evaluata la 69 de miliarde de dolari.

Compania a incercat sa opreasca plecarea soferilor prin adaugarea unei functii a aplicatiei sale, care permite clientilor sa le ofere bacsis, functie existenta de mult timp la compania concurenta americana Lyft.

Uber a mai anuntat ca ii va despagubi pe soferii ale caror curse au fost anulate la peste 2 minute dupa efectuarea rezervarii, urmand sa le ofere si noi planuri de asigurare.