"Informam ca aceasta masura este initiativa societatii, fiind determinata strict de optiunea conducerii acestui asigurator de a dezvolta activitatea viitoare pe alte linii de asigurare care ofera in mai mare masura perspectiva realizarii de profit", se arata intr-un comunicat al ABC Asigurari.

Pe segmentul politelor RCA activeaza zece companii, si anume Allianz-Tiriac Asigurari, Asirom, Astra, Carpatica Asig, City Insurance, Euroins Romania, Generali Romania, Groupama, Omniasig si Uniqa, potrivit datelor Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

"Conditiile socio-economice concrete in care se desfasoara activitatea pe RCA, scaderea puterii de cumparare, cresterea preturilor reparatiilor, cresterea accelerata si lipsa de predictibilitate a despagubirilor pentru vatamari corporale si deces, inasprirea conditiilor de reasigurare pentru produsul RCA sunt factori reali care arata ca acest produs nu poate fi considerat dezirabil pe viitor", se mai spune in comunicat.

Conducereea ABC Asigurari spune ca motivele care au stat la baza deciziei sunt multiple si vizeaza mentinerea stabilitatii financiare si cresterea randamentului investitiei actionariatului in vederea obtinerii de profit.

"S-a examinat din aceasta perspectiva aportul pe care produsul RCA l-ar fi putut aduce pentru implinirea acestui deziderat firesc oricarui actionar si s-a concluzionat ca acest produs prin factorii reali analizati nu confera circumstantele ca va fi un produs profitabil in viitor", se arata in comunicat.

In acelasi timp, asiguratorul se va concentra pe celalalte linii de business din clasele de asigurari generale.

In primele noua luni ale anului precedent, ABC Asigurari a raportat subscrieri de 5,5 milioane lei pe RCA, in scadere cu 1,4 milioane lei fata de perioada similara din 2013. Ponderea RCA in portofoliul companiei se apropie de o treime.

"Retragerea nu va genera consecinte negative cu privire la respectarea drepturilor persoanelor pagubite, societatea avand in continuare intreaga capacitate pentru indeplinirea obligatiilor asumate. Societatea detine un program de reasigurare de inchidere pe produsul RCA, detine contracte de colaborare si parteneriat cu societati independente specializate in lichidare de daune si are capacitatea financiara necesara pentru a face in continuare plati de despagubiri, cu respectarea integrala a termenelor si conditiilor impuse prin dispozitiile legale in vigoare", se mai spune in comunicat.

Subscrierile din polite de asigurare de raspundere civila auto (RCA) obligatorie au crescut cu 11% in primele 9 luni ale anului 2014, la 1,94 miliarde de lei, pe fondul avansului primei medii cu 3%, la 515 lei, si al numarului de contracte cu 4%, la 5,37 milioane, a anuntat ASF.

Infiintata in 1997, ABC Asigurari practica numai asigurari generale. In 2013, societatea a consemnat pierderi de 262.950 lei, de la un profit net de 48.879 lei in urma cu un an. Societatea este controlata de Hidroconstructia, care detine un pachet de actiuni reprezentand 56,11% din capitalul social, an cuantum de 16,76 milioane de lei la 31 decembrie 2013.