"In momentul de fata asiguratorii sunt speriati pentru ca 3-4 turoperatori mari au intrat in insolventa in acest an si anul trecut. Anul acesta au mai fost si alte aproape 100 de agentii mici care au murit pe limba lor, dar au produs pierderi destul de mari firmelor de asigurari. Asiguratorii sunt speriati si am intrat intr-o zona in care suntem blocati", a spus Burcea, citat de Mediafax.

Oficialul ANAT a afirmat ca societatile de asigurari nu mai asigura, in principal, agentiile mici, sau le asigura pe sume foarte mari. Sunt si asiguratori care nu mai vor sa asigure deloc agentiile, indiferent de rezultate.

"Avem in studiu la ANAT doua formule. Studiem doua variante: sa facem noi o companie de asigurari, o firma care sa aiba ca actionari agentiile si sa faca tot ce se poate pentru turism, de la asigurari de calatorie, asigurari storno si asigurari de insolventa. O a doua idee este infiintarea unui fond de garantare. Vrem sa facem profit cu firma de asigurari, dar scopul principal este sa putem incheia polite pentru agentii. Noi stim cel mai bine ce este in domeniul nostru si ce agentii sunt sau nu serioase. O companie de asigurari nu prea stie ca unul e golan, dar noi stim", a explicat Burcea.

El a afirmat ca in ulrimii cinci ani s-au inchis aproximativ 300 de agentii de turism care au produs pierderi estimate la 15 milioane de euro.

Conform unui ordin al Ministerului Turismului din 2001, firmele care vand pachete de servicii turistice sunt obligate sa incheie polite cu societati de asigurare privind asigurarea rambursarii cheltuielilor de repatriere si/sau a sumelor achitate de turisti, in cazul insolvabilitatii sau a falimentului agentiei de turism.

Orice persoana fizica sau juridica se poate asocia in vederea constituirii unei societati. Obiectul de activitate al societatii este prevazut in actul constitutiv de catre actionari/asociati si trebuie sa respecte conditiile prevazute de lege, potrivit reprezentantilor serviciului Comunicare al Autoritatii de Supraveghere Financiara.

Capitalul social al unei societati de asigurare difera in functie de activitatea desfasurata astfel: 8 milioane de lei pentru activitatea de asigurari generale, exceptand asigurarile obligatorii, 12 milioane de lei pentru activitatea de asigurari generale care include si autorizatia de a practica RCA si 12 milioane de lei pentru activitatea de asigurari de viata.