Pentru o masina cu o capacitate cilindrica de 1.299 de centimetri cubi, un tanar de 24 de ani are de platit o polita RCA de cel putin 1.844 de lei. O persoana de 43 de ani de exemplu da pe aceeasi asigurare 345 de lei. Pretul scade odata ce varsta titularului creste, asa ca e lesne de inteles de ce tinerii trec autoturismele pe numele parintilor sau bunicilor.

Gabriel are 23 de ani si este student. Ca sa plateasca o asigurare de zece ori mai mica, a trecut masina pe numele mamei sale. Banii economisiti ii ajung de 6 plinuri. "Mama are permis din 1992, mai are un pic si iese la pensie, deci ea are mai multi ani experienta", spune Gabriel

La fel ca el gandesc sute de tineri. "Ar fi 3.500 de lei, iar pe numele lui taica-meu ar fi 438 de lei. Diferenta enorma, nu imi permiteam sa platesc o asigurare asa mare", spune alt sofer.

La 24 de ani, nici Nicoletei nu-i ajunge salariul sa plateasca RCA-ul. "Mi-au zis ca am in jur de 1.900 de lei de platit pe an, cea mai ieftina asigurare. Nu imi permit. Asa ca am trecut masina pe numele tatalui. Asa avem de platit doar 300 de lei pe an", spune Nicoleta.

Firmele care intermediaza inmatriculari s-au aglomerat in ultima perioada, cu sute de dosare de transcrieri.

"Cam 80% cei cu varsta pana in 25 de ani nu mai reusesc sa faca fata la astfel de preturi. Revin cu parintii sau bunicii si solicita pregatirea dosarului pentru transfer”, explica reprezentanul unei firme de intermedieri.

Taxele de transcriere a autoturismului sunt de aproape 100 de euro, dar chiar si-asa tinerii economisesc o mica avere. Autoritatea de Supraveghere Financiara a promis ca pana la sfarsitul lunii februarie va gasi o solutie sa reduca preturile pentru tinerii soferi.