Rica Stoica, o tanara din Focsani, si-a cumparat un apartament la etajul 1 al unui bloc in septembrie, anul acesta. Apoi a investit in reparatia lui, asa ca seismul din 22 noiembrie a lasat urme clare pe pereti. Crapaturile sunt vizibile, insa, din fericire, nu au afectat structura de rezistenta.

Polita obligatorie prevede ca poate fi despagubita cu maximum 20.000 de euro. Suma exacta o va stabili insa inspectorul.

Vecinii sai din bloc, fie nu au polita obligatorie, fie nu au observat fisurile, asa ca nu au facut cereri de despagubire. In schimb, au facut multi alti proprietari din judetul Vrancea sau Galati. Autoritatile sustin ca de la cutremurul din 1986, care a avut o magnitudine de 7,1 nu au mai primit atat de multe solicitari.

Cutremurul din 22 noiembrie a avut o magnitudine de 5,7. Daunele au fost estimate la peste 100 de mii de euro. Un proprietar are 60 de zile ca sa ceara despagubiri. Inspectorul de daune face o constatare in 5 zile, dupa care pagubitul urmeaza sa depuna actele de proprietate, dar si o confirmare de cutremur de la Institutul pentru Fizica Pamantului. Compania de asigurari va emite un deviz de cheltuieli in 10 zile.

Pentru bunurile personale din casa, faceti o asigurare obligatorie. Prima este calculata in functie de valoarea acestor bunuri. Atentie, asiguratorii nu despagubesc cladirile cu risc seismic.