Unele companii de asigurari sustin ca nu mai pot tine ritmul daunelor si trebuie sa mareasca tarifele.

"Dupa 6 ani de pierderi inregistrate in piata asigurarilor si tarifele vor fi influentate. Majorarile pot sa ajunga si la 30%. Nu vor fi loviti cei care au avut un comportament bun in trafic",
scrie Catalin Chiriac, vicepresedintele companiei de asigurari Astra.

Asadar, sunt vizati in primul rand soferii din categoriile de risc mare. Majorarea tarifelor se va calcula in functie de varsta, experienta, dar si domiciliul soferului. Astfel cel mai afectat de o astfel de scumpire este soferul tanar de pana in 25 de ani cu o experienta de condus de pana in cinci ani si domiciliul in Bucuresti.

Nici soferii tineri din alte orase mari cum ar fi Brasov, Cluj sau Constanta, nu vor scapa mai ieftin. O alta companie anunta mariri de 20 - 30 la suta, pentru a veni in intampinarea noilor reglementari legislative, care cer ca tarifele RCA sa fie suficiente pentru acoperirea riscurilor asumate.

Pentru anul 2013, o alta companie va practica o crestere generalizata a tarifelor RCA (cu aproximativ 20-30%), pentru a veni in intampinarea noilor reglementari legislative, care cer ca tarifele RCA sa fie suficiente pentru acoperirea tuturor riscurilor asumate.

Autoritatea care reglementeaza piata sustine insa ca noile norme nu obliga firmele de asigurari sa majoreze tarifele, doar face ordine in metoda de calcul. "De ce atribuie asta in sarcina CSA chiar nu inteleg. Noi chiar daca solicitam din partea lor modalitatea de calcul nu avem dreptul sa le spunem ca tarifele sunt mici sau sunt mari", relateaza Mona Cucu, Comisia pentru Supravegherea Asigurarilor.

Daca cea mai ieftina polita pentru un sofer de 28 de ani, cu permis de cinci ani, a costat anul trecut 320 de lei pe sase luni, in 2013 va fi cu 100 de lei mai scumpa. Mai mult, unele companii au inclus in clasa de risc mare si soferii cu experienta, care au copii trecuti de varsta majoratului. Asiguratorii sustin ca tinerii pot folosi masinile parintilor si pot provoca numeroase accidente.