"Romania arata semne de imbunatatire si a trecut de pe pierdere pe profit in primul trimestru al anului. Desi este incurajator avand in vedere multele masuri implementate in a doua jumatate a anului 2013, consider ca este inca prea devreme pentru a vorbi despre o recuperare sustenabila a pietei din Romania", a declarat presedintele grupului, Peter Hagen, potrivit raportului financiar publicat marti de asigurator.

VIG a intrat pe piata din Romania in 2001 si, in prezent, controleaza companiile Omniasig, Asirom si BCR Asigurari de Viata.

Primele brute subscrise au scazut in primele trei luni cu 18,6%, de la 101,2 milioane de euro anul trecut la 82,4 milioane de euro. Primele nete au scazut de la 82,1 milioane de euro la 46,4 milioane de euro.

Pe segmentul asigurarilor de proprietate si accident, VIG a subscris in Romania in intervalul analizat prime brute in declin cu 12,2%, de la 78,3 milioane de euro la 68,7 milioane de euro, ca urmare a continuarii restructurarii portofoliului de produse.

Primele brute obtinute din asigurari de viata au scazut puternic, cu 40,3%, de la 23 de milioane de euro la 13,7 milioane de euro. Scaderea de 40% este datorata in principal eliminarii unui produs cu volum ridicat de vanzari, in procesul de realiniere a BCR Life in a doua jumatate a anului trecut.

Presedintele VIG, Peter Hagen, a declarat la mijlocul lunii mai ca grupul anticipeaza ca operatiunile din Romania vor intra "pe plus" la finele acestui an, dupa pierderi de 98,7 milioane de euro in 2013, pe fondul practicarii unor tarife de prima pe segmentul auto in conformitate cu riscurile preluate si reducerii cheltuielilor administrative.

Anul trecut, valoarea totala a primelor subscrise raportate de VIG in Romania s-a ridicat la 361,8 milioane de euro, in scadere cu 11,5% fata de 2012, evolutie motivata de reprezentantii grupului austriac de conditiile dificile de pe piata locala.

Grupul avea la sfarsitul lunii martie 2.437 de angajati in Romania, fata de 2.727 la sfarsitul lunii decembrie.

VIG este cel mai mare grup de asigurari din Romania. Asiguratorul are operatiuni si in alte tari din regiune, printre care Cehia, Polonia si Slovacia.