Conform anuntului, Fondul de Garantare a luat act de ramanerea definitiva, prin neapelare, a hotararii privind deschiderea procedurii de faliment impotriva societatii Carpatica Asig, astfel incat va putea face platile catre creditorii de asigurari.

Sentinta de intrare in faliment a Carpatica Asig a fost emisa de Tribunalul Sibiu si a fost publicata in Buletinul Procedurilor de Insolventa in data de 9 martie.

FGA a primit pana la data de 23 martie de la potentialii creditori de asigurare ai Carpatica Asig 16.372 de cereri de plata, inclusiv cereri de plata pentru dosarele de dauna nou deschise de FGA, precum si 11.338 cereri pentru deschiderea unor dosare de dauna. Fondul a preluat 27.270 de dosare de dauna de la Carpatica Asig. 

“In vederea incasarii despagubirilor, orice persoana care pretinde un drept de creanta de asigurari impotriva asiguratorului in faliment poate formula o cerere motivata in acest sens, adresata Fondului in termen de 90 de zile de la data ramanerii definitive a hotararii de deschidere a procedurii falimentului, respectiv pana la data de 8 iunie 2017 sau de la data nasterii dreptului de creanta, atunci cand acesta s-a nascut ulterior, potrivit legii, art 14. alin (1) din Legea nr 213/2015”, se mai arata in comunicatul transmis de Fondul de Garantare.

De asemenea, conform legii, FGA mai poate primi cereri de deschidere a dosarelor de dauna pana la data 18 mai 2017.

Fondul poate sa faca plati din disponibilitatile sale catre creditorii de asigurari doar catre petentii care au depus cereri de plata si care au dosarele complete.

Saptamana trecuta, un membru neexecutiv al consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Albin Biro, avertiza ca Fondul de Garantare a Asiguratilor ar urma sa plateasca un miliard de lei pentru a acoperi daunele din sectorul asigurarilor pentru ca unii asiguratori au practicat mult timp tarife de ”bun simt” pe piata RCA, iar aceasta practica a dus la falimentele companiilor Astra si Carpatica.

Carpatica se afla printre primii cinci jucatori din sectorul asigurarilor, cu o cota de piata de 10,5%.