Consiliul de Stabilitate Financiara a publicat o lista de noua asiguratori prea mari pentru a falimenta, intre care se mai afla MetLife si Prudential Financial din SUA, grupul francez Axa, Aviva si Prudential Plc din Marea Britanie, Ping An Insurance Group din China si Assicurazioni Generali din Italia.

FSB, condus de guvernatorul Bancii Angliei, Mark Carney, coordoneaza un raspuns al autoritatilor de reglementare la criza financiara, pentru a preveni repetarea turbulentelor care au dus la falimentul Lehman Brothers si la programul de salvare a AIG. In 2008, grupul AIG fost salvat de la faliment de statul american cu fonduri de pana la 182,3 miliarde de dolari. Asiguratorul a returnat ajutorul anul trecut.

"Chiar daca consideram in continuare ca activitatile de asigurari in general si Allianz in mod particular nu reprezinta un risc sistemic, recunoastem decizia FSB si vom continua sa sustinem eforturile pentru piete financiare mai stabile. Suntem bine pozitionati sa respectam noile cerinte", a declarat Dieter Wemmer, director financiar al Allianz, citat de Bloomberg.

Asiguratorii de importanta sistemica vor fi nevoiti sa detina rezerve mai mari si sa conceapa planuri de redresare in cazul unor probleme, potrivit Asociatiei Internationale a Autoritatilor de Supraveghere a Asiguratorilor.

FSB a precizat ca vor fi create cerinte privind absorbirea pierderilor, pana la sfarsitul lui 2015, acestea urmand sa intre in vigoare la inceputul lui 2019. Companiile de pe lista FSB au fost selectate in functie de marime, activitatile globale si ponderea operatiunilor altele decat asigurarile.