El a amintit ca, anul trecut, Consiliul Concurentei a plafonat tarifele RCA, aceasta fiind prima data in 20 de ani cand preturile pe o piata teoretic libera au fost plafonate.

"Am considerat ca turbulentele de pe piata sunt suficient de mari, astfel incat plafonarea preturilor a fost justificata", a mentionat Chiritoiu, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, institutia va analiza efectele in piata ale plafonarii. "Ne asteptam ca, dupa perioada de sase luni, care expira in aprilie, lucrurile sa intre in normal, adica piata sa functioneze cu preturi rezonabile. Preturi rezonabile insemnand preturi nu foarte mari, dar totusi suficient de mari ca sa acopere daunele care trebuie suportate: reparatiile masinilor lovite si despagubirea victimelor accidentului, atat in tara, cat si in strainatate", a explicat Chiritoiu.

El a aratat ca efecte negative ar insemna ca preturile sa fie la fel de mari la toate companiile. "Efectele negative ar fi daca vedem ca toate preturile s-au aliniat si daca, dupa liberalizare, este sunt cumva mari. Daca sunt egalizate si mari, aceasta inseamna ca mai degraba am cartelizat piata", a sustinut presedintele CC.

Chiritoiu a mai spus ca, in aceeasi perioada a acestui an, este asteptata si finalizarea unei investigatii pe piata asigurarilor.

"Cam la mijlocul acestui an ne asteptam sa terminam investigatia impotriva firmelor de asigurari, unde noi suspectam ca, prin intermediul revistei lor de profil sau a unui site asociat revistei, schimbau informatii intre ei. De fapt stim ca schimbau informatii, dar este de vazut daca acest schimb de informatii a fost ilegal. Trebuie sa vedem daca schimbau atat de multe informatii incat le permitea lor sa anticipeze ce vor face concurentii lor. Deci in acea perioada vom sti daca ii amendam sau nu. Este o coincidenta, dar aceste lucruri vor trebui cantarite. Sunt cam aceeasi oameni care analizeaza comportamentul lor in trecut si se vor uita si la ce se intampla in piata in aceasta perioada in care expira perioada de plafonare a pretului RCA", a aratat oficialul Consiliului Concurentei.

Institutia a demarat din oficiu, in iulie 2015, o ancheta pe piata asigurarilor privind o posibila incalcare a regulilor nationale si comunitare de concurenta de catre Media Xprimm, Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare din Romania (UNSAR), societatile de asigurare membre UNSAR, precum si alte societati de asigurare.