ASF-ul ne-a spus: preturile nu s-au dus pana la maximum, erau substantial sub acele nivele maxime. Din punctul acesta de vedere ar parea ca piata totusi a functionat. In acelasi timp, ei au luat masuri de asanare in piata. Lucrurile par sa fii progresat in aceste sase luni in care a fost inghetata piata”, a spus Chiritoiu, citat de News.ro.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a anuntat miercuri tarifele de referinta pentru politele RCA, conform prevederilor OUG nr. 54/2016 si a normei privind metodologia de calcul a acestora, tarifele de referinta urmand sa scada intre 3% si cu pana la 17% fata de tariful de prima maxim.

Parlamentul a votat, banuiesc ca Legea RCA-ului va fi in curand in Monitorul Oficial. Semnele sunt in general bune. Azi e ultima zi de tarife plafonate, deci vom vedea de maine (vineri, 19 mai, n.r.) incolo ce se intampla. Asteptarile noastre sunt ca nu va fi un soc in piata, ca toate masurile luate in perioada aceasta isi vor arata utilitatea”, a afirmat Chiritoiu.

Intrebat daca autoritatea de concurenta va monitoriza piata, acesta a raspuns ca ”da, dar impreuna cu ASF”, care este autoritatea de reglementare a pietei.

Daca am fi extins plafonarea peste sase luni, exista un risc substantial ca cei de la Comisia Europeana sa declanseze o procedura de infringement”, a avertizat Chiritoiu.

De altfel, in cateva luni, autoritatea de concurenta va finaliza investigatia prin care suspecteaza un schimb de informatii intre companiile de asigurari.

”Daca suspiciunile se confirma, vom da amenzi foarte mari pe zona asta”, a precizat seful autoritatii de concurenta.

Potrivit cifrelor anuntate de ASF, tariful de referinta pentru o polita RCA incheiata pe un an de zile de persoanele cu varsta intre 31 si 40 de ani, ce detin un autoturism cu capacitatea cilindrica cuprinsa intre 1.201 si 1.400 cmc, este 506 lei, cu 17% sub tariful de prima maxim, stabilit pentru aceasta categorie, de 610 lei.

Pentru persoane juridice ce detin un autoturism cu capacitate cilindrica intre 1.401 si 1.600 cmc, tariful de referinta este 957 de lei, fata de un tarif de prima maxim de 992 lei (-4%). Pentru autovehiculele destinate transportului de marfa (persoane juridice) cu masa de peste 16 tone, tariful de referinta este 7.314 lei, mai mic cu 3% fata de tariful de prima maxim stabilit pentru aceasta categorie (7.534 lei).

Pentru autovehiculele destinate transportului de persoane detinute atat de persoane fizice, cat si juridice, cu o capacitate mai mare de 40 de locuri, tariful de referinta are valoarea de 5.616 lei, cu 15% mai putin decat tariful de prima maxim care se aplica acestei categorii (6.600 lei).