Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) a luat act de publicarea in Monitorul Oficial nr. 586/02.08.2016, a Deciziei ASF nr. 1.498/27.07.2016 privind inchiderea procedurii de redresare financiara pe baza de plan de redresare, stabilirea starii de insolventa, declansarea procedurii de faliment si retragerea autorizatiei de functionare a societatii 'Carpatica Asig' S.A. De la aceasta data, creditorii de asigurari ai societatii Carpatica Asig S.A. pot solicita FGA plata sumelor cuvenite", se mentioneaza in comunicatul FGA, remis presei.

Tot dupa data publicarii deciziei, Fondul de Garantare a Asiguratilor poate proceda, la cererea posibililor creditori de asigurari ai Carpatica, la deschiderea dosarelor de dauna pentru evenimente intamplate intre data publicarii deciziei Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) si cea a denuntarii contractelor de asigurare, dar nu mai tarziu de 90 de zile de la data pronuntarii hotararii de deschidere a procedurii falimentului.

In plus, sursa citata mentioneaza ca, in termen de 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial a Deciziei ASF, compania este obligata sa predea FGA evidenta contractelor de asigurare in vigoare la data publicarii Deciziei, evidenta completa a dosarelor de dauna si evidentele tehnico - operative si contabile aferente contractelor si dosarelor.

“FGA va desemna in termen de 30 de zile o Comisie Speciala, formata din proprii specialisti, in vederea aprobarii sumelor solicitate la plata din disponibilitatile sale. Dupa preluarea evidentelor societatii Carpatica Asig S.A., FGA va publica pe site-ul propriu, www.fgaromania.ro, lista potentialilor creditori de asigurari ai companiei”, noteaza sursa citata.

Fondul mentioneaza, insa, ca nu poate incepe platile decat dupa ce instanta de judecata va stabili, definitiv, falimentul Carpatica Asig, iar acestea nu vor putea depasi 450.000 de lei pe creditor.

In data de 28 iulie, Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a hotarat retragerea autorizatiei de functionare a societatii Carpatica Asig, pe baza unui set de rapoarte care au evidentiat starea de insolventa a acesteia, si promovarea cererii de deschidere a procedurii de faliment, in temeiul Legii 503/2004 (republicata) si a Legii 85/2014. In baza acestei hotarari a Consiliului, s-a emis Decizia nr. 1.498/27.07.2016, care a fost transmisa societatii si care urmeaza sa fie publicata in Monitorul Oficial.

ASF precizeaza ca Hotararea Consiliului de retragere a autorizatiei Carpatica Asig a avut la baza concluziile Raportului de audit financiar pe 2015 intocmit de firma Mazars, coroborate cu Raportul de evaluare elaborat de Deloitte, precum si cu Raportul de indeplinire de catre Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) a mandatului de administrator temporar.

Conform Deciziei ASF, societatea are obligatia ca in termen de 30 de zile de la publicarea documentului in Monitorul Oficial sa predea Fondului de Garantare a Asiguratilor evidentele complete ale dosarelor de dauna, in vederea publicarii listei potentialilor creditori in asigurari, conform art. 23, alin. 1 din Legea nr. 503/2004 republicata. Totodata, mandatul FGA de administrator temporar al Carpatica Asig va fi prelungit in vederea indeplinirii acestei obligatii de catre societate.

Numarul dosarelor de dauna deschise pana la data de 31 mai 2016 se ridica la 26.520. Politele de asigurare emise de Carpatica Asig raman in vigoare pana la data expirarii.

Datele oficiale arata ca societatea avea, la 30 iunie, un portofoliu de 1.310.852 de contracte de asigurare, dintre care 936.089 polite RCA.