"Conform datelor comunicate de Institutul National de Statistica, la data de 31.12.2012, in Romania erau inregistrate ca angajati 6.230.000 de persoane. Prin raportarea numarului persoanelor angajate cu contracte de munca din sectorul asigurarilor la totalul angajatilor din Romania, rezulta ca industria de asigurari detine o pondere de 0,19%", se spune in raportul anual al ASF, care a preluat atributiile Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) la finele lunii aprilie a acestui an.

In 2011, potrivit datelor din raportul anual al CSA, la un total de 6,097 milioane de angajati, ponderea salariatilor din sectorul asigurarilor se situa la 0,25%. Reducerea numarului de salariati din sectorul asigurarilor poate fi explicata prin fuziunea sau incetarea activitatii unor asiguratori.

Astfel, in mai 2012, procesul de fuziune dintre BCR Asigurari si Omniasig VIG s-a incheiat din punct de vedere juridic.
Totodata, Aegon Asigurari de Viata a fuzionat cu Aegon TUZ (Polonia), iar Chartis Romania si-a transferat portofoliul de asigurari catre Chartis Europe LTD Londra si i-a fost retrasa, la cerere, autorizatia de functionare.

Pe de alta parte, piata asigurarilor a consemnat in perioada 2008-2011 un declin in privinta subscrierilor, iar numerosi asiguratori au raportat pierderi, context in care managementul companiilor a aplicat masuri de reducere a cheltuielilor, care au inclus si disponibilizari de personal.

In plus, pentru cresterea eficientei activitatii, asiguratorii si-au extins colaborarea cu brokerii de asigurare, ponderea primelor intermediate de acestia in totalul subscrierilor majorandu-se de la 39,82%, in 2011, la 43,65% la finele anului trecut.

In 2012, pe piata asigurarilor au desfasurat activitati de subscriere un numar de 41 de societati, la care se adauga 584 de brokeri de asigurare.