Sunt urmarile unui incendiu puternic, izbucnit in toamna, la un bloc din complexul rezidential Confort City, in apropierea Bucurestiului. 54 de apartamente au fost afectate. Au trecut insa trei luni de atunci, dar Liviu Radulescu tot nu si-a reparat locuinta. In ciuda faptului ca avea asigurare pentru incendiu, a fost despagubit abia astazi. In prima faza, compania de asigurari i-a trimis o scrisoare care l-a revoltat:

"Potrivit documentelor existente in dosar, rezulta ca avariile produse sunt urmarea apei provenite in urma stingerii incendiului. Va informam ca apa provenita de la pompieri nu face parte din riscurile asigurate pe polita dumneavoastra."

Dupa ce a facut scandal, asiguratorul i-a oferit o suma mai mica, spune Liviu. "Apoi mi-au zis ca imi dau 8.700 de lei. Nu doresc decat sa se faca dreptate si sa fie reparat apartamentul, pentru ca am un copil de opt luni", se plange pagubitul.

S-a ajuns in aceasta situatie, pentru ca fiecare companie de asigurari functioneaza dupa regulile ei. In caz de incendiu, unele platesc si daunele produse de interventia pompierilor, altele nu. "Daca, de exemplu, a luat foc mansarda unui imobil, iar cand au intervenit pompierii au fost avariate si etajele imobilului respectiv, poate fi despagubita persoana respectiva daca a optat pentru despagubirea daunelor consecinta", explica avocatul Anca Radescu.

De obicei, titularul nu citeste cu atentie contractul si semneaza ca primarul. Asa se intampla si in cazul asigurarilor CASCO pentru masini. Sunt asiguratori care nu-l despagubesc pe sofer, daca i s-au furat oglinzile, stergatoarele sau rotile, considerand ca sunt piese care se demonteaza foarte usor.

Altii soferi, care au fost implicati intr-un accident si au avut dauna totala, au primit o suma mai mica fata de cea din polita de asigurare. "Daca masina valoreaza 10.000 de euro, in cazul unui accident cu dauna totala, din suma de 10.000 de euro se vor scadea toate ratele restante, se scade valoarea epavei pana la 25% si francizele, daca este cazul, astfel se plateste o despagubire mai mica", precizeaza Marius Lungu, director al unui departament de asigurari.

Cazurile in care nu primiti despagubiri, desi aveti o polita de asigurare

Unele societati de asigurari nu acorda despagubiri pentru "lipsa inspectiei tehnice sau daca pagubele produse masinii au fost facute de catre o alta persoana fara consimtamantul asiguratului". Acestea sunt excluderi speciale la asigurarile pe care dumneavoastra deja le semnati, nefiind citite cu atentie. Oamenii nu realizeaza ca acestea sunt decisive atunci cand societatile de asigurari se hotarasc daca va despagubesc sau nu.

Nici in cazul furtului masinii nu sunteti despagubiti daca furtul a fost comis de o ruda a asiguratului, daca masina a fost lasata cu cheia in contact sau daca nu ati depus plangere la politie. Nu primiti bani nici daca i-ati dat masina unui prieten care a provocat un accident, baut fiind, sub influenta drogurilor ori fara permis.

Fiecare companie are propriile forme de asigurare, care ar trebui citite cu atentie inainte de semnarea contractului. "Daca ai bifat pentru conducator unic si se intampla ca alta persoana, sotie, ruda etc. sa iti conduca masina si se intampla ceva in trafic, nu vei beneficia de despagubire", afirma si Razvan Rusu, broker de asigurari.

Concluzia? Cititi cu atentie politiele de asigurare.